MENIU

Dragnea şi Tăriceanu au încheiat protocolul de guvernare. Vor să meargă împreună la consultări

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va primi trei sau patru ministere de la PSD, dar nu şi Justiţia! Asta reiese din declaraţiile evazive făcute de Liviu Dragnea înainte ca protocolul PSD-ALDE să fie semnat! Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, cei doi lideri de partide îşi vor împărţi şefia Parlamentului. Tăriceanu - la Senat şi Dragnea - la Cameră. O mare necunoscută este însă numele viitorului premier. Dragnea lasă de înţeles că, în acest moment, nici măcar aliatul său nu îl ştie.

UPDATE 18.00. Pe de altă parte, PSD și ALDE au deja o formă a programului de guvernare comun, a anunțat, luni, copreședintele ALDE Daniel Constantin.

"După două zile, în care echipele noastre s-au întâlnit, avem deja punctul 2 din protocol îndeplinit — exista deja o formă a programului de guvernare cu care ne vom prezenta în Parlament. N-au fost diferențe majore, echipele s-au armonizat, există un program de guvernare comun care va asigura creștere economică, bunăstare pentru cetățenii aceste țări. Am ținut foarte mult să punem un accent important în viitoarea guvernare pe ceea ce înseamnă investiții. Din acest punct de vedere ne-am asigurat că există un procent de minim 6 % din PIB pe următorii patru ani de zile în fiecare an", a precizat Daniel Constantin.

UPDATE 16.12: PSD şi ALDE au semnat protocolul de guvernare care se numeşte "Coaliţia de guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie". Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat că vor merge împreună la consultările de la Cotroceni şi au adăugat că vor anunţa propunerea oficială de premier la momentul potrivit, dar nu mai devreme de consultările cu şeful statului. 

Concret, documentul cuprinde trei obiective principale: asigurarea creșterii economice sustenabile și de noi locuri de muncă, creșterea bunăstării materiale și a calității vieții și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

"PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale", se precizează în document.

De asemenea, având în vedere că grupurile parlamentare ale PSD și ALDE dețin împreună 250 de mandate, din totalul de 465, Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcția de prim-ministru, desemnat de comun acord, și va susține, prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliție condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniștri desemnați proporțional de către PSD și ALDE.

Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE din Senat și Camera Deputaților vor constitui o majoritate parlamentară în vederea susținerii alegerii reprezentanților proprii în Birourile permanente ale celor două Camere, în cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum și pentru promovarea inițiativelor legislative și proiectelor de lege pentru care cele două partide decid, consultându-se reciproc, să le inițieze la nivel parlamentar și guvernamental.

În protocol, cele două formațiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agențiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituțiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporțional, în baza criteriilor competenței, integrității și determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești din programul comun de guvernare.

"Prezentul protocol este încheiat pentru întreaga durată a mandatului parlamentar decembrie 2016 — decembrie 2020", se menționează în documentul citat.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că se pregătește să aibă o discuție foarte scurtă cu Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, în privința protocolului de colaborare dintre cele două formațiuni, după care documentul va fi semnat. De asemenea, întrebat despre viitoarea sa poziție publică, șeful social-democraților a informat că aceasta se va discuta în următoarele zile.

Referitor la viitoarea poziție pe care urma să o ocup liderul PSD în noul Parlament, Liviu Dragnea a declarat: "În ceea ce privește o posibilă viitoare poziție pentru mine, vom discuta zilele următoare."

Totodată, întrebat despre situația mandatului său și prevederea din regulamentul Camerei Deputaților care l-ar putea lăsa fără locul în Parlament, Liviu Dragnea a catalogat demersul liberalilor drept unul "ridicol".

"Mi se pare o abordare ridicolă, pentru că Comisia de validare nu poate analiza decât dacă au fost îndeplinite condițiile de participare la aceste alegeri și dacă acest mandat a fost obținut prin fraudă electorală la aceste alegeri. Acest demers arată că încă mai sunt mulți care nu au înțeles ce s-a întâmplat duminică", a spus președintele PSD. 

Acesta a anunțat că PSD va semna protocolul de colaborare cu ALDE: "Acum merg la ALDE pentru o discuție scurtă. Urmează să semnăm foarte repede protocolul. Vom vorbi doar despre o reprezentare proporțională în structurile guvernamentale. Nu am avut niciun contact cu administrația prezidențială. N-am fost căutat. De câteva zile mi-am arătat public disponibiltatea pentru o astfel de disuție. Facem un CEx miercuri dimineață".

 

 

Mai multe articole despre:
PSD alegeri parlamentare premier Liviu Dragnea ALDE