MENIU

Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat două luni. Noul termen: 23 noiembrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat astăzi judecarea primul termen al apelului în dosarul în care Liviu Dragnea şi alţi 70 de inculpaţi sunt acuzaţi de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Următorul termen este 23 noiembrie. Ieri, însă, Dragnea şi-a lansat oficial candidatura la şefia PSD, chiar în judeţul din care face parte. Aflat în Teleorman, preşedintele interimar al social-democraţilor a spus că nu i-a fost uşor să ia decizia de a candida, dar este un risc pe care şi-l asumă. Acesta este susţinut de cel puţin 26 de filiale, şi avându-l contracandidat doar pe senatorul Daniel Savu, după retragerile lui Robert Negoiţă şi Şerban Nicolae.

UPDATE 10:30: Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat două luni. Noul termen este 23 noiembrie, anunţă Realitatea TV. Decizia a fost luată pentru că mai mulţi inculpaţi din dosar nu aveau avocat.

Liviu Dragnea a făcut scurte declaraţii la plecarea de la ICCJ, spunând că instanţa va decide independent în cazul său:

"Nu sunt avocat sau jurist, am luat act de decizie. Vă spun în semn de respect faţă de justitie, asta e discuta in faţa judecatorilor. Vreau să vă spun ca nu voi face declaratii politice, suntem totusi la ICCJ. Cu toate presiounilie dvs, ale presei, eu cred ca instanţa va decide independent".

La primul termen al procesului, aflat în faza de apel, aproape jumătate dintre cei 75 de inculpați au declarat că nu și-au angajat avocați, acesta fiind și motivul pentru care procesul a fost amânat. Liviu Dragnea a fost prezent în sala de judecată, el fiind printre puținii inculpați care a spus că dorește să fie reaudiat de judecători.

La ieșirea din sala de judecată, Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze despre acest dosar, el susținând că nu amestecă justiția cu politica, iar ceea ce va avea de spus va fi doar în sala de judecată. Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani.

Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel, scrie Agerpres.

Duminică, preşedintele interimar al PSD şi-a lansat candidatura la şefia partidului, spunând că are susţinerea a 36 de filiale:

"Sunt mulți membri de care nu sunt mulțumit și pe care îi știu, alții pe care îi știu organizațiile. În toate partidele se întâmplă asta, dar aș vrea să fim primul partid unde această problemă va fi rezolvată. Nu am vrut lideri PSD alături de mine, astăzi. Au fost foarte mulți care au vrut să vină, dar i-am rugat să nu. Am vrut să am o discuție doar eu cu organizația pe care o respect. În acest moment, mă susțin 36 de organizații județene. Ca să fiu mai exact, doar două organizații nu mă susțin, respectiv organizația din Prahova și cea din București, cu mențiunea că în Capitală am suținerea a 5 din cele 6 sectoare", a declarat Dragnea, la ieșirea din sediul organizației județene unde și-a anunțat candidatura.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 11.45: Liviu Dragnea, aflat la Alexandria unde își anunță candidatura pentru funcția de președinte al PSD, a declarat că sistemul de educație actual este instabil. Acesta a mai spus că la Teleorman a învățat “cât de urât e pentru un om politic să considere cetățenii ca pe o masă de manevră”.

Dragnea a precizat în deschiderea discursului său că nu i-a fost ușor să ia decizia de a se înscrie în cursă, din mai multe motive, adăugând că această cadidatură reprezintă un risc pentru el, dând de înțeles că se referă la condamnarea la închisoare cu suspendare primită în dosarul ”Referendumul”. Acesta a declarat că își asumă riscul pentru că își dorește  ca PSD să devină un factor de stabilitate în viața politică:

 "Vreau să vă anunţ că m-am hotărât să candidez la preşedinţia PSD şi sper ca după încheierea vorbirii, când se va supune la vot, să am susţinerea dumneavoastră.(...) Recunosc că nu a fost ușor de luat decizia, din mai multe motive. Unul îl știți, se tot vorbește despre el la televizor (n.r condamnarea în dosar). (...)Unii spun că această decizie poate reprezenta un risc pentru mine. Mi-l asum pentru că e nevoie ca PSD să devină ceea ce am convingerea că își doresc foarte mulți români, un factor de stabilitate în viața politică din România, pentru România, de progres", a spus Dragnea, în fața organizaţiei PSD Teleorman.

“Nu știu dacă ei pot avea garanția că familiile lor pot să trăiască liniștite, că pot să se dezvolte. Copiii au nevoie să învețe într-un sistem de educație stabil, nu care se modifică după ce vine un nou ministru. Fiecare ministru are impresia că atunci când vine el trebuie să facă reformă în educație. Ideea de stânga nu am învățat-o din cărți, am învățat-o aici, în acest județ. Am făcut cu toții greșeli. Și eu, când am deținut funcții în acest județ. Aici am învățat cât de frumos poate să fie pentru un om politic să ajute și cât de urât e să considere cetățenii ca pe o masă de manevră, care din patru în patru ani o folosește și o păcălește. Ceva mai important ce am învățat aici este că nu poți să minți, în politică nu poți să minți cu speranța că nu se va afla. Cine nu știe asta trăiește degeaba în acest sistem”, a  mai declarat Liviu Dragnea.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liviu Dragnea a participat, duminică, de la ora 11.00 , la Conferinţa Extraordinară a Organizaţiei Judeţene Teleorman, iar în cadrul şedinţei și-a anunțat oficial intrarea în cursa pentru şefia PSD, scrie Mediafax.

"Aş putea spune că nu se mai pune problema <>, ci se pune problema <> (voi face anunţul - n.r.). Duminică, la Conferinţa Judeţeană de la Teleorman, voi face anunţul. Cred că acest anunţ trebuie făcut în organizaţia din care am făcut parte şi din care fac parte şi din care voi face parte întotdeauna şi în judeţul pe care îl iubesc foarte mult", a spus Dragnea, miercuri.

După această declaraţie, 19 organizaţii judeţene ale PSD au anunţat oficial, prin comunicate de presă, că îl susţin pe Liviu Dragnea la şefia partidului, în urma unor decizii luate în forurile locale de conducere. Este vorba despre Sălaj, Hunedoara, Buzău, Argeş, Bihor, Olt, Sibiu, Gorj, Galaţi, Alba, Constanţa, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Călăraşi, Bacău, Caraş-Severin, Arad şiTimiş.

Mai mult, alte şase organizaţii au adoptat, la rândul lor, decizii de susţinere pentru Liviu Dragnea, liderii locali anunţând, pe diverse canale că recomandarea lor pentru membrii PSD este să îl voteze pe actualul lider interimar al partidului. Acestea sunt Mehedinţi, Dâmboviţa, Brăila, Giurgiu, Vaslui şi Dolj.

Liviu Dragnea trebuie să obţină şi sprijinul oficial al organizaţiei din care face parte, PSD Teleorman, potrivit statutului partidului. Liviu Dragnea este preşedintele PSD Teleorman, iar organizaţia îi va acorda, oficial, sprijinul duminică.

Astfel, în total, preşedintele interimar al PSD este susţinut, în acest moment, de 26 de organizaţii.