MENIU

LEGEA GRAȚIERII se întoarce în PARLAMENT: UN NOU PROIECT legislativ este pregătit

<p>LEGEA GRAȚIERII se &icirc;ntoarce &icirc;n PARLAMENT</p>

Parlamentul nu renunță la proiectul de grațiere și amnistie, chiar dacă legea a fost respinsă în plen, săptămâna trecută. Deputatul Nicolae Păun a anunțat că pregătește un nou proiect de grațiere colectivă, pentru pedepse intre 1-5 ani. Proiectul ar urma să fie depus fie la finalul acestei sesiuni legislative, fie în sesiunea care debutează în februarie. Surse Realitatea TV spun că proiectul legislativ are rolul de a linişti spiritele în PSD, după respingerea precedentului proiect, săptămâna trecută, în urma alegerilor prezidenţiale.

Controversata lege a graţierii se întoarce în Parlament. Deputatul minorităţilor naţionale, Nicolae Păun nu renunţă la aceasta idee deşi primul proiect pe care l-a semnat pe această temă a fost respins. Preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului lucrează la un nou proiect ce prevede graţierea colectivă, document pe care vrea să îl depună în următoarea sesiune legislativă.

Întrebat care este motivul pentru care vrea să depună un nou proiect pentru grațiere, Nicolae Păun a spus, în direct la Realitatea TV:

„Așa bine, pentru că în momentul in care s-a conceput, proiectul de lege a plecat de la niste adevăruri: sistemul de penitenciar este aglomerat, eu cred ca dacă am trecut de alegeri, avem un nou proiect care vizeaza grațiere colectivă pentru pedepse de la 1 la 5 ani, nu pentru amnistie. Ar putea sa vina colegii cu o serie de amedamente, ar putea sa vină si cei de la Ministerul Justiției. Daca alti colegi vor să mă sprijine, primesc cu bucurie acest sprijin. Dar eu aș merge pe cont propriu. Eu fac parte dintr-o minoritate, la ei ma gandesc, nu la alte cazuri din Palament. Sunt in spatele gratiilor 30 000 de persoane care sunt in inchisoare. Nu putem caza mai mult de 25 000 de persoane in penitenciare”, a spus Păun. 

 ”Nu am discutat cu Victor Ponta, daca vor, sa il respinga si de data asta. Nu discut cu nimeni, este atributul meu, ca deputat, să depun un proiect de lege. (...) Pai de ce sa discut cu Victor Ponta?”, a mai spus Păun. 

Legea amnistiei şi graţierii a fost RESPINSĂ în Parlament

Reamintim că pe 18 noiembrie, Camera Deputaţilor a respins proiectul legii amnistiei şi graţierii, fiind înregistrate 293 de voturi în favoarea acestei decizii, un vot "împotrivă" şi o abţinere. Anterior, marţi, Comisia juridică a decis, în unanimitate, să formuleze raport de respingere la proiectul legii amnistiei şi graţierii.

Proiectul legislativ fusese avizat negativ, în prealabil, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Votul a venit după ce Klaus Iohannis, preşedintele ales al României, a cerut Parlamentului, să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi să o respingă. "Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi graţierii şi să o pice. Tot mâine, rog Parlamentul să ia în discuţie toate solicitările venite din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate", a declarat Iohannis, luni, la o zi după câştigarea alegerilor.

Şi premierul Victor Ponta a propus în aceeaşi zi respingerea legii. "Primul mesaj pe care trebuie să-l dăm e chiar mâine, la Camera Deputaţilor. Mâine, toţi cei din coaliţie vom vota pentru respingerea definitivă a Legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea cererilor justiţiei. E un prim mesaj că am înţeles ce ne-a transmis electoratul ieri", a spus Ponta.