MENIU

Legea care îi scapă pe parlamentarii care își angajează rudele, adoptată tacit de Senat

Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Penal, pentru a le permite funcționarilor publici să își angajeze rudele, fără să fie sancționați pentru conflict de interese, a fost adoptat tacit, luni, de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, informează Ziare.com.

Adoptat în data de 25 martie, proiectul a primit aviz negativ atât de la Ministerul Justiției, cât și de la Comisia Juridică a Senatului, scrie stiripesurse.ro.

În ultimele luni, mai mulți senatori și deputati au fost sancționați cu amendă sau câteva luni de închisoare cu suspendare, pentru că și-au angajat, sotiile, fiii sau fiicele.

În prezent, art. 301 din Codul Penal prevede următoarele:

" (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un fin, până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă, în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Noul proiect de lege, adoptat tacit de Senat, prevede că:

" (2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:

- emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative

- ocuparea de către o persoană a unei funcții indiferent în ce modalitate și sub ce formă se realizează aceasta

- exercitarea atribuțiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora".