MENIU

Legea bugetului de stat, dezbătută în comisiile de specialitate din Parlament. 11 bugete, avizate

Legea bugetului de stat, dezbătută astăzi în comisiile de specialitate din Parlament

Dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2016 au început în această dimineaţă, în comisiile de specialitate, urmând ca acestea să lucreze şi în weekend, şi a programat votul final în plenul reunit al celor două Camere pentru miercuri.

Comisiile de specialitate vor aviza fiecare ordonator de credite în parte (ministere şi instituţii) în cursul zilei de vineri, la şedinţe urmând să participe şi miniştrii Cabinetului Cioloş.

UPDATE 18.00: Bugetul alocat Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru anul 2016 a fost avizat favorabil vineri de Comisiile de învățământ ale Parlamentului, toate amendamentele depuse fiind adoptate în bloc și trimise spre dezbatere comisiilor de buget-finanțe.

UPDATE 17.30: Bugetul alocat Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) pentru anul 2016 a fost avizat favorabil, vineri, de Comisiile de învățământ ale Parlamentului.

Parlamentarii au adoptat un amendament prin care sealocă în plus față de bugetul propus de Ministerul Finanțelor 13 milioane de lei pentru premierea sportivilor care vor obține rezultate meritorii la Jocurile Olimpice de Vară din 2016 de la Rio de Janeiro, scrie Agerpres.

Potrivit proiectului bugetului de stat pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, Ministerului Tineretului și Sportului îi revin 445 de milioane de lei, mai puțin cu 15,64% față de 2015.

UPDATE 15:05 Comisiile parlamentare reunite pentru apărare au avizat favorabil, vineri, bugetul MApN propus pentru 2016, cu un amendament care se referă la translatarea unor costuri cu transmiterea banilor și cupoanelor, efectuate de către Poșta Română, costuri ce trec de la bugetul de asigurări sociale în cadrul bugetului general.

UPDATE 13:12 Calendarul aprobat este unul accelerat, astfel încât tot de vineri a fost programată şi prima şedinţă a Comisiilor reunite de buget-finanţare, care vor dezbate proiectul de buget în ansamblu. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru Societatea Română de Televiziune a fost alocată suma de 135.898.000 lei, în scădere cu 13,89% față de bugetul pe anul 2015, care a fost de 157.814.000 lei.

Update 13.05 Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat vineri aviz favorabil bugetului Societății Române de Televiziune, cu unanimitate de voturi.

UPDATE 13.08 Bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2016, de 645,12 milioane de lei, a primit vineri aviz favorabil, în unanimitate, din partea comisiilor de Agricultură din Parlament.

UPDATE 12.54 Comisiile pentru egalitate de șanse: Bugetul CNCD, avizat favorabil în forma propusă de Guvern Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul 2016, CNCD are alocată suma de 5,5 milioane de lei

UPDATE 12.20: Comisiile de politică externă și cele pentru românii de pretutindeni au avizat favorabil, cu 22 de voturi pentru și un vot împotrivă, vineri, bugetul propus pentru anul 2016 pentru Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 12.10: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil vineri proiectul de buget pe anul 2016 al Societății Române de Radiodifuziune.

Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat vineri favorabil bugetul Ministerului Sănătății (MS) și pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu majoritatea voturilor.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, fără amendamente proiectul de buget al Institutului Cultural Român pe anul 2016.

Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2016 a primit, vineri, aviz favorabil, cu amendamente, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE 11.50: Comisia parlamentară a revoluționarilor din Decembrie 1989 a dat vineri aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor și au adoptat un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu suma de 104.000 lei pentru achiziționarea unui autoturism.

UPDATE 11.40: Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiilor de specialitate din Parlament, inclusiv cu cele trei amendamente depuse care vizează suplimentarea fondurilor pentru irigații și cercetare.

Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul Consiliului Național de soluționare a contestațiilor (CNSC).

11.22 Bugetul pentru anul viitor al Consiliului Concurenței a fost aprobat, vineri, de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, reunite.

11.21 Bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a fost avizat, vineri, de Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

11.20 Bugetul pentru anul viitor al Ministerului Energiei a fost aprobat, vineri, de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, reunite.

10.48  Bugetul Ministerului Economiei a fost avizat, vineri, de Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

10:47 Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat vineri aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Ministerului Culturii, fiind adoptat și un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu 5 milioane de lei pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși "Cumințenia pământului".

10.45. UPDATE Bugetul Ministerului Comunicațiilor pentru anul viitor a fost avizat, vineri, de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, reunite.

Proiectul a fost aprobat cu 12 voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, în creștere cu 128,96% față de acest an, se arată în proiectul de buget.

Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, a prezentat miercuri, 9 decembrie, bugetul pe 2016 și a explicat care sunt principiile de bază ale acestuia, dar și care sunt domeniile pentru care s-au alocat cei mai mulți bani și de ce.

Dacian Cioloș și-a început discursul răspunzând la criticile aduse în spațiul public despre modul de abordare al Guvernului în privința bugetului.

“În cazul bugetului pe 2016, vreau să reamintesc faptul că această construcție bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri, care au fost impuse de legislația adoptată de Parlament în cursul anului 2015, legislație care a dus la o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde de lei. Au existat în aceste zile tot felul de opinii legate de modul în care Guvernul ar trebui să abordeze sau nu această legislație, aceste decizii care au un impact bugetar semnificativ. Opinii cum că Guvernul ar fi fost timorat sau că a dat dovadă de lașitate prin faptul că nu a decis să respingă anumite propuneri, eventual să le respingă prin ordonanță de urgență. Eu am spus și la instalarea acestui Guvern că, în respectul echilibrului puterilor în stat, Guvernul a decis să respecte această legislație adoptată de Parlament și să dăm dovadă, mai degrabă de curaj, asumându-ne înțelepciunea de a căuta soluții pentru a putea aplica acest buget, chiar dacă a trebuit să ne construim bugetul în aceste costrângeri”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă.

Mai multe articole despre:
parlament buget dezbatere