MENIU

Lazăr Comănescu: România sprijină construirea unui climat de securitate și stabilitate în zona arabă

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a reiterat, joi, sprijinul Românei pentru edificarea unui climat de securitate și stabilitate în zona arabă, dar și pentru identificarea unor soluții politice la crizele din regiunea respectivă, pledând totodată pentru coordonarea eforturilor în vederea combaterii flagelului terorismului, informează un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, Comănescu a avut, joi, o întrevedere cu grupul șefilor de misiune din statele arabe acreditați la București — Algeria, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Qatar, Tunisia, scrie Agerpres.

"Reuniunea a prilejuit un schimb util de opinii asupra modalităților concrete de diversificare a cooperării României și Uniunii Europene cu statele arabe, precum și asupra temelor de actualitate, cu accent pe situația de securitate din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Părțile au reliefat dorința comună de a consolida dialogul politic și cooperarea sectorială, în contextul noilor evoluții care modelează scena politică internațională", precizează MAE.

În cadrul întrevederii, adaugă sursa citată, șeful diplomației române a subliniat importanța dialogului, atât la nivelul ministerelor afacerilor externe și al altor ministere, cât și între comunitățile de afaceri, precum și între reprezentanții societății civile.

"Comănescu s-a referit la necesitatea imprimării unui caracter pragmatic relațiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperării economice. O importanță specială a fost acordată schimburilor inter-umane și cooperării în plan academic, ca mijloace pentru o mai bună cunoaștere reciprocă și pentru construirea unui climat de cooperare deschis, bazat pe dialog și respect mutual. Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat utilitatea unui schimb de vederi aprofundat în domeniul proceselor democratice, accentuând relevanța respectării particularităților statelor din regiune", se arată în comunicat.

Potrivit MAE, ambasadorul statului Qatar, în calitate de decan al grupului arab, a accentuat legăturile istorice și culturale între România și statele arabe, precum și interesul grupului pentru extinderea cooperării cu România și Uniunea Europeană în domeniile economic, științific și al turismului.

"Pe parcursul convorbirilor, interlocutorii au mai abordat subiecte de interes major pe agenda internațională, inclusiv amenințarea teroristă pe plan global, respectiv necesitatea unui răspuns coordonat la provocările actuale la adresa păcii și prosperității mondiale", se mai arată în comunicatul MAE.

Mai multe articole despre:
MAE state arabe Lazăr Comănescu