MENIU

Kovesi, inamicul celui mai corupt stat din UE, Bulgaria!

Cine se teme de Laura Kövesi? Având în vedere corupția răspândită din țară, nu este surprinzător faptul că guvernul Bulgariei condus de partidul GERB al lui Boyko Borissov, membru al Partidului Poporului European (PPE), se teme de Laura Kövesi, scrie Euronews, într-o amplă analiză.

În 2017, Kövesi a vizitat Bulgaria pentru a susține o prelegere despre combaterea corupției politice la invitația președintelui Curții Supreme de Casație a Bulgariei, Lozan Panov. Cu toate acestea, politicienii din partidele de frunte, precum și Parchetul (cunoscute pentru simpatiile sale politice), au boicotat evenimentul. Mai mult, presei guvernamentale au numit-o vizita „o provocare”.

Știrea că Kövesi ar putea deveni primul procuror șef al UE pare să fi provocat panică în cercurile politice bulgare. În cadrul reuniunii Coreper II din februarie 2019 la Consiliul European, reprezentanta bulgară a votat împotriva candidaturii sale. Pe măsură ce valul a început să se crească și Kövesi a obținut mai mult sprijin din partea PPE, prim-ministrul Borissov nu a avut de ales decât să își schimbe poziția publică.

Sofia a nominalizat trei habarniști pentru a reprezenta Bulgaria în EPPO

Împotriva susțienrii masive de care se bucura românca , guvernul de la Sofia avea un alt card în mânecă: sabotarea tacită a activităților viitoare ale EPPO în ceea ce privește Bulgaria. Nu numai că există critici conform cărora cei trei candidați pentru un reprezentant al Bulgariei în EPPO – pe care Bulgaria l-a nominalizat – nu au experiență în investigarea fraudei, dar există și îndoieli că procedura de selecție a fost ajustată astfel încât candidații mai calificați nu îndeplinesc selecția criterii.

Mai mult, în octombrie 2019, majoritatea guvernantă a adoptat modificări grăbite pentru a se asigura că instanța penală specializată, care are trăsături ale unui tribunal extraordinar și depinde politic, avea competența exclusivă să examineze cazurile cercetate de OEPP. Opoziția a fost infirmată de grabă, deoarece Bulgaria nu a transpus încă Directiva 2017/1371 privind lupta împotriva fraudei intereselor financiare ale Uniunii. Cine vrea să o înșele pe Laura Kövesi? Păpușii de marionetă din Bulgaria nu au egalitate la spectacolele de înscenare.

Dezinformările de tip sovietic ale Parchetului și Guvernului de la Sofia

În paralel cu luarea de măsuri care ar putea submina activitatea EPPO, ei s-au angajat într-o retorică ce amintește de povestea lui Hans Christian Andersen, „Îmbrăcămintea nouă a împăratului”, cu scopul clar de a înșela comunitatea internațională despre situația înfricoșătoare din Bulgaria. De ani buni, Borissov, miniștrii săi și Parchetul au negat că există corupție în Bulgaria. În trecut, Borissov a spus până acum că Bulgaria a fost considerată coruptă din cauza „rapoartelor calomnioase” ale ONG-urilor și mass-media „iresponsabile”, respingând astfel cercetarea Transparency International, Freedom House etc.

Desigur, legăturile strânse ale lui Borissov cu PPE au oferit un scut împotriva criticilor sobre în rapoartele asupra Bulgariei în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (CVM), care se presupune că monitorizează progresul în domeniile statului de drept și lupta împotriva corupției. Ultimele rapoarte nu reflectă realitatea din țară – un fenomen alarmant observat de organizații de renume precum Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL). Cea mai recentă încercare de a păcăli instituțiile UE și societatea civilă a avut loc chiar în cadrul reuniunii comitetului LIBE la Parlamentul European, în cadrul căreia Laura Kövesi și-a prezentat opiniile despre viitorul EPPO, așa cum s-a menționat mai sus. Vicepreședintele acestei comisii, eurodeputatul bulgar Emil Radev (membru al partidului guvernant GERB) l-a invitat pe Ivan Geshev, care a fost ales recent în funcția de procuror general al Bulgariei, în ciuda protestelor în masă împotriva lui, să vorbească alături de Kövesi. Geshev a vorbit despre succesul enorm al Bulgariei în lupta împotriva corupției, scrie Euronews.

Articol preluat din newstrack.ro

Mai multe articole despre: