MENIU

Klaus Iohannis, prima reacţie după ce ministrul Justiţiei a anunţat că nu revocă şefii DNA şi PG

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Palatul Cotroceni că este foarte mulţumit de activitate şefei DNA şi a şefului Parchetului General şi a punctat că monitorizarea de către ministrul Justiției a activității procurorilor Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație, DNA și DIICOT este un lucru foarte bun. Declaraţia şefului statului vine după ce ministrul Justiţiei a anunţat că nu este oportună revocarea celor doi. 

"Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția și legile, Ministerul Public își desfășoară activitatea sub ochiul ministrului Justiției. Ceea ce e un lucru bun și chiar mă aștept de la ministrul Justiției să sprijine Ministerul Public, pe procurorul general, pe procurorul șef al DNA, pe procurorul șef al DIICOT", a afirmat Iohannis într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că o astfel de inițiativă, anunțată miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader, este chiar în fișa postului acestuia. "Dacă lucrează împreună, în ceea ce am numit cooperare loială, Ministerul Justiției cu Ministerul Public, lucrurile pot merge numai înspre bine, altfel de la începutul anului, când au avut poziții divergente în privința OUG 13", a adăugat șeful statului.

Iohannis a subliniat că dacă ministrul Toader dorește să monitorizeze activitatea procurorilor, are tot dreptul să o facă. "Sunt foarte mulțumit de activitatea procurorului general și a DNA. Ministerul Public și DNA își fac foarte bine treaba", a precizat el. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunţat astăzi rezultatele evaluării activității șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi și a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Astfel, după ce a vorbit timp de 40 de minute, despre raportul de 19 pagini, pe care susţine că l-a făcut personal, fără alte ingerinţe, Tudorel Toader a anunţat că a constat că nu este oportună revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr.

"Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate, am apreciat ca în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general şi a şefei DNA", a spus Toader.