MENIU

Klaus Iohannis, mesaj de ultima oră: Ei sunt un exemplu demn de urmat

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor în care afirmă că modul în care eroii au slujit țara necondiționat este un exemplu demn de urmat de generațiile viitoare.

"Cu prilejul comemorării Zilei Eroilor, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoștință către toți cei care, cu prețul sacrificiului suprem, au apărat independența, integritatea și suveranitatea României. Rămân, de asemenea, în memoria noastră cei care au plătit cu viața idealul de libertate al Revoluției Române din 1989. Îi comemorăm astăzi și pe militarii căzuți în teatrele de operații sau în alte misiuni pe teritoriul ori în afara țării. Acești eroi, cunoscuți sau necunoscuți, ne oferă peste timp cea mai prețioasă lecție a dăruirii de sine în numele unui ideal suprem, acela de a-și servi patria. Exemplul lor de abnegație și devotament, al felului în care și-au slujit țara necondiționat, este unul demn de urmat de către generațiile viitoare", afirmă șeful statului în mesaj, potrivit Administrației Prezidențiale.

El subliniază că "avem datoria să nu le uităm niciodată sacrificiul și să onoram memoria celor care s-au jertfit pentru libertate, dreptate și credință".

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la ceremonia de comemorare a Zilei Eroilor din Parcul Carol, unde a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut.

Șeful statului a fost primit cu garda de onoare iar ulterior el a depus o coroană de flori.

Un sobor de preoți militari a ținut o slujbă la Mormântul Ostașului Necunoscut.

Prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 s-a hotărât ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată, "cu mare fast religios, școlar, militar și național", în Ziua Înălțării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paște).

Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995 iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare națională a poporului român.