MENIU

Klaus Iohannis, la Bruxelles: „Suntem de acord cu acest nou acord de sancțiuni împotriva Rusiei” - Măsuri pentru România

Președintele României - Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis participă, luni și marți, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Acesta a vorbit, înainte de reuniune, despre sancțiunile împotriva Rusiei. Liderii europeni vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, dar și despre securitatea alimentară globală.

„Suntem de acord cu acest nou acord de sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt sacțiuni pe gaz și petrol, dar e foarte complicat pentru că multe națiuni depind de aceste materii prime. Suntem de acord să impunem noi sancțiuni. Ca să nu fim surprinși de evoluție impunem o clauză de solidaritate. Voi insista ca această clauză să rămână. În cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia măsuri de urgență. De exemplu, în cazul nostru, când se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a spus Klaus Iohannis.

„Avem o temă pe care am menționat-o deja, securitatea alimentară. Prin evoluțiile economiilor au apărut sincope în lanțurile de aprovizonare. E legată de faptul că Ucraina, prin blocajele de la port, nu mai are posibilitatea să exporte cereale, grâu în special. De aici începe un efect de domino, până în Africa. Temele sunt sensibile. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă e exportant din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru, pentru că oferim scutiri. Trebuie făcut mult mai mult”, a mai spus președintele.

 

Mai multe articole despre:
klaus iohannis bruxelles summit ue