MENIU

Klaus Iohannis, despre reabilitarea lui Dragnea şi Codul Administrativ: Nu are rost să discutăm

Dragnea si Tudose

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la baza militară Mihai Kogalniceanu, că nu are sens să discute despre modificările din Codul Administrativ prin care Liviu Dragnea ar putea avea o funcţie în Guvern, după ce va fi reabilitat, întrucât este o chestiune ipotetică şi o fază incipientă a proiectului de lege.

"Sunt chestiuni atat de ipotetice, nu cred ca e bine să le discutăm azi. Au existat multe proiecte pe mesele Guvernelor. Lucrurile trebuie sa evolueze în logica normală. E o faza incipientă, nu are rost sa discutăm", a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă l-ar numi pe Liviu Dragnea premier. 

Reamintim că Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh, a pus în dezbatere publică un proiect de lege care îi permite lui Dragnea să fie premier, deși a suferit o condamnare penală. 

Este vorba despre Codul Administrativ, lege care, potrivit calendarului Coaliției PSD-ALDE, ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Proiectul e gata. A fost pus în dezbatere publică pe site- ul ministerului. Inițiativa introduce o excepţie în lege pentru persoanele care au suferit condamnări penale şi vor să facă parte din Guvernul României, așa cum a decis Curtea Constituțională.

Care este excepţia. Ce se schimbă

Mai exact, se precizează că pot fi membri ai guvernului "persoanele care nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea". 

Concret, potrivit unei prevederi din proiectul de Cod Administrativ, "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, şi nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 45alin. (1)", respectiv orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator.

Sevil Shaideh a dat vina pe Dacian Cioloş, după trei ore

Doar că la scurt timp, după ce presa a prezentat modificările, Ministerul Dezvoltării a revenit cu precizări, după ce a pus pe site în dezbatere publică proiectul de lege. Astfel, într-un comunicat, MDRAP anunţă că proiectul Codului Administrativ a fost iniţiat de Guvernul Cioloş, şi "conținea în aceeași formă și articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

Prin urmare, introducerea acestei prevederi nu reprezintă o inițiativă a actualei Coaliții de guvernare". Pe înţelesul tuturor: Guvernul actual pasează responsabilitatea către Guvernul Cioloş şi susţine că încă de atunci, proiectul avea deja prevederile care permite unui condamnat penal reabilitat să facă parte din Guvern. 

Redăm, în continuare, precizările Ministerului Dezvoltării:

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, privind amendarea unor prevederi din Legea nr. 90/2001, prin proiectul Codului Administrativ, Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene face următoarele precizări:

"Proiectul de act normativ privind Codul Administrativ  a fost elaborat și introdus în dezbatere publică la data de 8 noiembrie 2016, cu două luni înainte de venirea la guvernare a actualei coaliții politice. La acea dată, proiectul Codului Administrativ, propus și angajat de fostul cabinet condus de domnul prim-ministru Dacian Cioloș, conținea în aceeași formă și articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor. Prin urmare, introducerea acestei prevederi nu reprezintă o inițiativă a actualei Coaliții de guvernare.

Ce a decis CCR, pentru Legea Legea 90/2001

În luna mai 2017, CCR a respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 care îi interzice preşedintelui PSD Liviu Dragnea să facă parte din Guvern din cauza condamnării definitive cu suspendare, după ce a amânat de patru ori o decizie.

Mai multe articole despre:
PSD preşedinte Liviu Dragnea Klaus Iohannis măsură