MENIU

Klaus Iohannis, anunț despre soluţii cu privire la securitatea alimentară - România poate să ofere sprijin "semnificativ"

Președintele României - Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Bruxelles, că se vor căuta soluţii cu privire la securitatea alimentară, iar România poate să ofere sprijin "semnificativ".

„Este clar că Ucraina, fără sprijin, va avea dificultăţi majore", a afirmat Klaus Iohannis.

„Au apărut sincope în lanţurile de aprovizionare; una din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare, şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Şi temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta", a transmis Iohannis.

Un alt subiect pe agenda reuniunii extraordinare a Consiliului European este legat de energie.

„Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menţine preţurile la energie la un nivel competitiv şi, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti", a subliniat preşedintele.

Discuţiile vor viza şi securitatea şi apărarea, şeful statului punctând că România are interesul de a fi parte a demersului privind îmbunătăţirea performanţei industriei de apărare europene.

„Noi dorim să îmbunătăţim performanţa industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili. România are interesul de a fi parte din acest demers şi noi sprijinim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate şi apărare trebuie făcut în complementaritate şi în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat", a menţionat Klaus Iohannis.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles. 

Mai multe articole despre:
klaus iohannis securitate ucraina energie rusia