MENIU

Klaus Iohannis a promulgat legea finanțării partidelor! Executarea conturilor de campanie, interzisă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că a decis să promulge proiectul de lege pentru modificarea legii finanțării partidelor, susținând că "norma nou introdusă de legiuitor este corectă".

"Vreau să vă vorbesc despre un lucru care se referă la legea pentru modificarea legii privind finanțarea activității politice și a campaniilor electorale. O lege care conține un punct care a fost discutat destul de mult în spațiul public. O nouă normă, care a fost introdusă prin legea de modificare, este o normă care introduce o afectațiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice. Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit", a declarat Iohannis.

Președintele a explicat că prin promulgarea acestei legi se elimină situațile în care competiția politică este falsificată.

"Este foarte ușor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid și atunci putem să ne imaginăm situații în care competiția politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală", a spus șeful statului.

Totodată, potrivit lui Klaus Iohannis, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campanie, partidul respectiv nu mai poate contribui la formarea sau exprimarea voinței politice.

Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este articolul 8 din Constituție, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic și putem să citim că partidele politice contribuie la definirea și exprimarea voinței politice. Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranță apare o situație care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinței politice. Ținând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege", a conchis președintele României.