MENIU

Klaus Iohannis, la Varșovia: "Obiectivele României prind contur"

<p>Klaus Iohannis</p>

Președintele Klaus Iohannis a ajuns joi seară în Polonia, urmând ca vineri și sâmbătă să participe la Summitul NATO.

Președintele a salutat anunțul secretarului general al NATO cu privire la înființarea unei brigăzi multinaționale în România.

"Am ajuns la Varșovia unde, în câteva ore, va începe Summitul NATO, în cadrul căruia voi promova proiecte importante pentru securitatea României. Astăzi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat ca Alianța va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională pentru a întări prezența NATO în Sud-Estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței. Declarația confirmă astfel că inițiativele și obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur și se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii", a spus Iohannis pe Facebook. 

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului la Varșovia fac parte consilierii prezidențiali Bogdan Aurescu, Ion Oprișor, Andrei Muraru, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

Vineri, șeful statului va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la o demonstrație aeriană și la cina de lucru oferită șefilor de delegație la Palatul Prezidențial din Varșovia.

În cursul zilei de sâmbătă, președintele Iohannis va participa la reuniunile pe tema Afganistan cu statele participante la misiunea Resolute Support, NAC și a Comisiei NATO — Ucraina/NAC la nivel de șefi de stat.

El va susține sâmbătă și o declarație de presă.

"Agenda summitului vizează, cu prioritate, adoptarea de măsuri privind consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței, pe fondul multiplicării provocărilor de securitate, precum și proiectarea stabilității în vecinătățile estică și sudică ale NATO", a arătat Administrația Prezidențială, joi, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare, președintele Iohannis va sublinia importanța îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la summitul precedent, din Marea Britanie, precum și necesitatea continuării adaptării Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezențe aliate înaintate echilibrate și proporționale pe întreg flancul estic.

De asemenea, România pledează pentru creșterea atenției NATO asupra regiunii Mării Negre, precum și pentru sprijinirea eforturilor aliate în plan regional de asigurare a stabilității și securității.

"România susține adoptarea unei declarații comune NATO — UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic între cele două organizații și sprijină eforturile NATO de consolidare a capacităților de apărare ale partenerilor Alianței. În acest sens, în cadrul summitului se va pune un accent deosebit și pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova", precizează Administrația Prezidențială.