MENIU

Justiţia, în prim plan. Cererea de revocarea a lui Kovesi, la Cotroceni. Comisia Iordache, reunită

Săptămâna viitoare nu este marcată doar de Congresul PSD, ci şi de deciziile aşteptate în domeniul Justiţiei. 

Tudorel Toader trebuie să trimită la Cotroceni cererea de revocare a Laurea Codruța Kovesi, după ce secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat, marţi, aviz negativ propunerii ministrului Justiţiei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. Anunţul a venit la finalul şedinţei de două ore şi jumătate, la care au fost prezenţi atât ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât şi procurorul general al Românei, Augustin Lazăr. Potrivit Realitatea TV, singurul vot în favoarea raportului a fost chiar al lui Tudorel Toader. Avizul CSM este consultativ, decizia finală aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

Tot o motivare așteaptă și parlamentul - una a CCR, pe legile Justiției. astfel încât Comisia Iordache să se reunescă pentru a pune în acord cele trei legi ale Justiţiei cu obiecţiile CCR. 

Atribuţiile preşedintelui ar fi golite de conţinut dacă nu ar putea refuza motivat numirea unui magistrat, însă eliminarea acestui drept nu ridică probleme de constituţionalitate, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţională a României (CCR) cu privire la modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.