MENIU

"JOS PONTA!" - De câte ori au cerut românii demisia lui Victor Ponta în stradă

Demisie Ponta
Ponta plagiat
Roșia Montană
Ponta
Proteste

"JOS PONTA!" - De-a lungul mandatului de premier al lui Victor Ponta, au existat mai multe momente în care i s-a cerut demisia în stradă. Au avut loc proteste masive în urma scandalurilor legate de plagiat, Roșia Montană și tragedia Colectiv.

PLAGIATUL LUI PONTA

I s-a cerut demisia în urma scandalului de plagiat asupra lucrării de doctorat. Verdictul Comisiei de Etică a Universitatii din Bucureşti, a fost clar: Victor Ponta a plagiat.

Ponta declara atunci că decizia Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică".

La vremea respectivă, și președintele Traian Băsescu i-a cerut demisia lui Ponta din motive de plagiat.

PROTESTELE ROȘIA MONTANĂ

În septembrie 2013, au început proteste masive su deviza "Uniţi, salvăm ROŞIA MONTANĂ!". Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia lui Victor Ponta.

Oameni din peste 50 de orașe din România au ieșit în stradă de-a lungul acelor luni pentru a da jos Guvernul Ponta.

Campania "Salvați Roșia Montană" e văzuta ca fiind cea mai mare mișcare civică din România după Revoluția Română din 1989.

PONTA, URMĂRIT PENAL

Refuzul lui Victor Ponta de a-şi da demisia din fruntea Guvernului a stârnit un val de nemulţumire în rândul românilor, în iunie 2015.

“Este inadmisibil să avem un Premier urmărit penal care nu vrea sa demisioneze!

Ieșim in stradă pentru că:
Victor Ponta este iresponsabil, își bate joc noi, refuzând să demisioneze.
Nu există niciun motiv pentru ca parlamentarii să nu aprobe cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru fapte comise în funcția de prim-ministru. Este vorba de 3 infracțiuni de conflict de interese.
Imediat după aprobarea Parlamentului, președintele Iohannis să aplice Constituția și să îl suspende din funcție”, scriau, la acea vreme membrii grupului Uniți Salvăm.

Victor Ponta i-a înfuriat pe români după ce a anunţat că nu demisionează. Aceştia au postat mesaje dure împotriva premierului. Victor Ponta este comparat cu Nicolae Ceauşescu pe reţelele de socializare: Nicolae Ceaușescu (1989): "Nu răspund decât în fața Marii Adunări Naționale!"; Victor Ponta (2015): "Doar Parlamentul poate să mă demită!"

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Ponta, în luna septembrie 2015, după ce acesta a fost trimis în judecată în dosarul ”Rovinari - Turceni”, în care este acuzat de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri. Şeful statului a spus că imaginea României are de suferit şi că ”cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii”, referindu-se la premier, Guvern şi PSD.


TRAGEDIA COLECTIV

Plini de durere şi revoltă, peste 25 de mii de români au ieşit marți seară în stradă să protesteze. Scandalizaţi de tragedia de la clubul Colectiv, oamenii au cerut demisiile primarului Piedone, ministrului Oprea şi a premierului Victor Ponta. Manifestanţii au protestat în faţa Guvernului, Ministerului de Interne, Parlamentului şi Primăriei Sectorului 4. A fost cel mai mare protest din ultimii ani. Unul dintre obiective a fost atins, miercuri dimineață. Victor Ponta și-a anunțat demisia.

"Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la raţiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România" a spus Ponta, dup[ ce ;i-a anun'at demisia.

Mai multe articole despre:
demisie guvern Victor Ponta