MENIU

Iulian Fota: Cioloș, o oportunitate de a scoate politica noastră din mocirla în care se află

Fostul consilier prezidențial pentru probleme de securitate națională, Iulian Fota, a declarat, joi, la Realitatea TV, că "Dacian Cioloș poate fi o oportunitate de a scoate politica noastră, în special, cea internă din mocirla în care începuse să se afle". Pe de altă parte, Fota a punctat faptul că nu acreditează ideea potrivit căreia România e condusă de la Bruxelles.

"Eu teza asta am văzut-o de mai multe ori, dar nu o acreditez: ideea că România e condusă de la Bruxelles. A fost o speculație ieftină. E o țară destul de închegată și serioasă ca să nu poată fi condusă decât de către ai ei cetățeni și uneori, poate, într-un stil prea neaoș. Nu cred că marile noastre decizii de politică externă au fost luate afară. Fiind membri NATO, evident că aliații noștri se uită la persoanele care conduc România. Evident că ne uităm la alegerile din Polonia, SUA, care la anul vor aduce poate un președintele republican, poate vor continua în linie democrată. E bine să ne cunoaștem cât mai bine unii pe alții, dar altfel România e condusă de români și de la București. Marile decizii de politică externă sau internă sunt luate ținând cont și de ceilalți, dar sunt luate la București de către români", a spus Iulian Fota. 

Întrebat cum vede această numire pentru șefia Palatului Victoria, Iulian Fota a răspuns:

"În primul rând, dacă Cioloș poate fi o oportunitate de a scoate politica noastră, în special, cea internă din mocirla în care începuse să se afle. Oamenii nu au ieșit degeaba în stradă. Incendiul din Colectiv a fost doar un declanșator. Au ieșit pentru că acumulaseră un capital de nemulțumire. Mă uit cu groază cum deja o parte din politicieni cu nonșalanță revin la vechile tabieturi".

În acest sens, Fota a subliniat faptul că Dacian Cioloș reprezintă "o oportunitate de a face o altfel de politică în România, mai responsabilă, mai bună, mai europeană". 

"Dacian Cioloș e o antiteză a politicienilor români. Mulți dintre politicienii români nu au meserii, nu au performat neavând o meserie. Dacian Cioloș pare să fie altfel decât ceilalți. El pare să fie o oportunitate, dar trebuie confirmată. Noi putem investi încredere în el, dar el peste un an de zile va trebui să ne dovedească dacă încrederea a fost meritată sau nu", a adăugat fostul consilier prezidențial. 

Mai multe articole despre:
Dacian Cioloş Iulian Fota