MENIU

Irigațiile, amânate. Dragnea: "Sunt foarte supărat. Mii de fermieri așteptau acest proiect"

Proiectul de lege privind modernizarea sistemului de irigații din agricultură a fost amânat, asta după ce parlamentarii au absentat, de la votul final din plenul Camerei Deputaților, de miercuri. Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a criticat abținerea de la vot a social democraților, promițând "o rânduială în grupul parlamentar al PSD".

"Este o lege de o importanță extraordinară. Discutăm de un prilej prin care fermierii români, agricultura românească să primească un sprijin serios. Se vorbește de ani de zile de sistemul de irigații. În fiecare vară, fermierii se plâng că îi afectează seceta. Când venim în Parlament cu o măsură care promite două lucruri importante: un program de investiții bine structurat pe termen lung, de un miliard de euro, pentru refacerea sistemului de irigații, modernizarea lui și, pe de altă parte, cu niște măsuri prin care să putem aduce apa pe canalele magistrale, pe rețeaua principală de irigații, în mod gratuit și, de acolo, fermierii să suporte decât costurile pentru infrastructură secundară, ceea ce ar face ca miile de fermieri, care au instalații pentru irigații, să le poată folosi și să nu mai fie atât de afectați de secetă.

Astăzi am constatat niște motive politicianiste pentru a se abține de la acest vot, fiind o ocazie pentru toată lumea, mai ales că, cu câteva minute înainte, explicasem de ce coaliția a susținut inițiativa deputatei Turcan. Am susținut-o toți, chiar dacă vine din altă parte pentru că este o măsură foarte bună. Așa cred că trebuie să funcționăm. Acum să vedem pe procedură dacă se poate adopta altă OUG sau Ordonanța respectivă rămâne în vigoare.

Faptul că parlamentarii noștri nu au fost prezenți la lege e vina noastră, a celor care conducem partidul, Camera, cei care sunt lideri de grup. Se impune o rânduială în grupul parlamentar al PSD. Dacă astăzi era în plen votul pentru pensiile parlamentarilor erau absenți? Cred ca nu. Sunt foarte supărat. Sunt mii de fermieri care așteptau acest proiect de lege și noi ne-am jucat astăzi", a spus Dragnea.

În plen, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că prin respingerea acestui proiect a fost "îngropată" agricultura, potrivit HotNews.ro.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că, în plen, a fost o "dispută politică destul de stupidă".

"Îmi pare rău că nu a trecut astăzi legea cu irigațiile. E un program foarte important - un miliard de euro pentru irigații. Disputa politică destul de stupidă, ca să vă spun sincer. Credeam că pe lucrurile importante putem să lăsăm politica deoparte. Probabil că o să trebuiască să intervenim tot noi prin Ordonanță de Urgență, apoi o să fim criticați că dăm ordonanțe, dar chiar avem nevoie de irigații și chiar aveam bani de dat. Ne trebuia baza legislativă. Cred că nu s-a gândit nimeni că PNL nu o să voteze", a spus Ponta, la Palatul Parlamentului.


Mai multe articole despre:
fermieri Liviu Dragnea sistem de irigaţii