MENIU

Boda, despre noul premier Cioloş: "E cel mai liber om din România acum". Ce urgenţe are Guvernul

Dacian Cioloş

Iosif Boda a analizat, împreună cu Rareş Bogdan, una dintre cele mai încărcate săptămâni din punct de vedere politic, la Realitatea TV, vorbind atât despre campania dusă în media împotriva noului premier Dacian Cioloş, dar făcând şi portretul acestuia, cu principalele atu-uri ale noului prim-ministru, dar şi marile provocări.

Iosif Boda a făcut, alături de Rareş Bogdan, o analiză a scenei politice frământate a României în aceste zile, cu accentul pus pe desemnarea lui Dacian Cioloş ca premier interimar, punctele forte ale acestuia, dar şi despre campania media dusă împotriva lui Cioloş, imediat după numire.

Boda şi-a amintit cum l-a cunoscut pe Dacian Cioloş şi care a fost prima impresie lăsată, amintind, amuzat, şi de atacurile lansate de diverse trusturi media la adresa acestuia.

"Confraţi de-ai dumneavoastră de la alte televiziuni m-au uimit în aceste zile. Am senzaţia că în România de astăzi şi nu doar de azi, ar putea să pogoare însuşi Iisus Hristos, şi noi tot i-am găsi un nepot, un unchi, un neam....neamuri....

Sigur că sunt mândru că un sălăjan ocupă acest loc, am mai avut şi alţi prim-miniştrii. Acolo s-a născut Partidul Naţional Român din Transilvania, nu trebuie să uităm.  

L-am cunoscut pe Dacian Cioloş când aveam o emisiune în paralel şi la TVR şi la Realitatea. L-am deranjat cu ceva, într-una dintre emisiuni. M-a sunat acasă şi mi-a spus că ar vrea să lămurim, să discutăm pe ce s-a afirmat. Mi s-a părut o influenţă a Occidentului, să nu se inflameze şi să nu se întâmple nimic...

S-au luat de el la un post de televiziune...erau comesenii foarte porniţi şi dornici de a-l "dezveli" pe Cioloş precum statuia pomenită de Aristotel, ca şi cum omul ăsta venea din neant, nu l-am fi cunoscut, nu s-a vorbit de el când era comisar european, chiar dacă Juncker a dorit să se ofere după aceea un comisar european femeie", şi-a amintit analistul politic.

Iosif Boda, despre urgenţele guvernului Cioloş

Vorbind despre mandatul de un an de premier al lui Dacian Cioloş, Iosif Boda a explicat care sunt principalele lucruri pe care le-ar putea face noul prim-ministru, spunând că, în acest moment, Cioloş este "cel mai liber om din ţara asta acum".

"Băsescu face parte dintre acei oameni care îi solicită cu îndârjire acum lui Dacian Cioloş multe. Şi dacă va fi validat de Parlament, este un prim-ministru de tranziţie, care are doar un an la dispoziţie. Noi vrem ca într-un an acest om, înconjurat de oameni la fel de deştepţi ca el, să facă tot ce n-am făcut noi în aceşti 26 de ani? Ce să facă într-un timp atât de scurt? Ar trebui să dea cu bomba atomică ca să schimbe totul.

Prima chestiune să îşi facă un guvern compus din oameni pricepuţi, profesionişti. Văd tot felul de variante, e important când câteva televiziuni dau drumul la astfel de ştiri false. N-aş fi foarte mândru să încropim ceva: să săturăm şi varza şi să lăsăm întreagă şi varza.

Pentru prima dată în istoria României postdecembristă avem nevoie de un prim-ministru care să spună direct: "Da" şi "Nu". Poate face Cioloş asta: e cel mai liber om din ţara asta. Poate spune oricând: "Domnilor, nu vă convine, eu mă întorc la Bruxelles". 

Primul lucru pe care trebuia să îl facă e să aibă un purtător de cuvânt al său: să se ducă peste tot şi să urle adevărul: "Nu am decât o singură cetăţenie". S-au dat drumul la o mulţime de ştiri false în aceste zile.

Dl Cioloş trebuie să fie nemilos: nu tu neamuri, nu tu amante, nu tu supramante, e o întreagă pleiadă de femei pe care se ceartă partidele "Cine e mai frumoasă", după părerea mea toate femeile sunt, în felul lor, frumoase", a mai spus Boda.

Analistul a vorbit şi despre principalul pericol cu care s-ar putea confrunta Guvernul lui Dacian Cioloş.

"Nu l-aş sfătui pe dl Cioloş să se arunce cu un proiect de guvern teribil. El are o ţintă precisă, deocamdată: un an în care să asigure alegerile şi, până atunci, strada i-a cerut unele lucruri, care pot fi făcute. Să nu se arunce asupra a zeci de mii de puncte prevăzute în programul tuturor partidelor, să se delimiteze şi să o spună clar: atât mi-am propus. Preluăm ceva care sunt obligatorii..."

Mai mult, Boda a explicat că, după părerea sa, nu ar trebui să mai rămână oameni din fostul Guvern în funcţii cheie şi că Guvernul va funcţiona în ciuda faptului că unii miniştri propuşi de Cioloş ar putea să nu fie validaţi.

"Eu cred că dacă merge char cu faptul că va avea unul sau doi oameni care nu se validează, nu înseamnă ostracizarea acestora, ci repartizarea lor într-un domeniu în care sunt mai potriviţi.

Dl Cioloş e un om care a practicat ministeriatul şi în România, a fost ministru, că asta înseamnă comisar european la CE, lucrează -până acum câteva zile- ca şi consilier al lui Juncker, care este dacă vreţi un prim-ministru. Nu spun că va fi cel mai bun prim-ministru din câţi am avut, nici măcar unul bun, dar să îi dăm o şansă şi să vedem", a concluzionat Boda.