MENIU

Ionuț Mișa: Mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va duce la scăderea salariilor

Ministrul de Finanţe, Ionuț Mișa, a vobit în cadrul emisiunii Talk News de la Realitatea TV, despre pensiile speciale şi despre mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

"Există un dezechilibru", a precizat acesta, adâugând Ministerul Muncii monitorizează acest subiect şi că s-au cerut date de la Ministerul Finanţelor Publice în special privind cum sunt finanţate pensiile speciale. "20% vin de la fondul de pensii şi restul de 80% de la begetul de stat", a spus acesta

"Ministerul de Finanţe nu are decât rolul de a furniza date despre sumele care se cheltuie", a spus Ionuţ, Mişa, adâugând că este clar că există un dezechilibru dublu şi cel privind diferenţele dintre pensiile speciale şi cele medii, cât şi în ceea ce priveşte alocarea de fonduri de la nivelul bugetului de stat.

În ceea ce priveşte mutarea CAS şi CASS de la angajat la angajator, aceasta a spus că programul de guvernare cuprinde aceste măsuri şi rolul lor este de a asigura o pensie cât mai mare pentru români.

Ionuţ Mişa a precizat că de fapt este vorba de trei măsuri care se vor lua în acelaşi timp:

1. mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat
2. reducerea contribuţiilor de la 39,2% la 35%
3. reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%

"Sarcina fiscală va rămână aceeaşi. Acesta măsuri se vor aplica cumulat. Salariul net nu va scădea. Veniturile românilor nu vor scădea. De asemenea, sarcina fiscală a fiecaruie angajator se va menţine. Nu va fi niciun cost suplimentar", a explicat ministrul de Finanţe, adâugând că se va emita o normă tranzitorie astfel că mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va duce la scăderea venitului net.

Întrebat dacă această măsură reglează şi deficitul fondului de pensii, Ionuţ Mişa a răspuns că da. "Astfel se reglează o problemă a deficitului pe pensii. Măsura duce şi la realizarea unui echilibru al fondului de pensii", a completat acesta.

Ionuţ Mişa a mai precizat că această mutare ajută fondul de pensii cu peste 10 milarde de lei. "Ne apropiem chiar de 15 miliarde de lei", a spus acesta.

Estimările arată de deficitul fondului de pensii se situează la 20-25 miliarde de lei.