MENIU

Ion Jinga, avizat pozitiv de Parament, pentru postul de ambasador în SUA

Ion Jinga a primit marți aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului pentru postul de ambasador și reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU.

Jinga a obținut 13 voturi pentru, două împotrivă și o abținere.

El a afirmat în fața parlamentarilor că are șansa de a începe mandatul la New York într-un moment special, marcat de o dublă aniversare — împlinirea a 70 de ani de la crearea ONU și a 60 de ani de la aderarea României la organizație.

Jinga a susținut că în calitate de reprezentat la ONU va trebui să aibă o abordare pe un "palier dublu". Pe de o parte, promovarea intereselor României în structurile ONU, pe de altă parte, promovarea acelorași interese în dialogul intracomunitar, în negocierile interne cu partenerii din UE.

Diplomatul a adăugat că misiunea României este aceea de a urmări cu "atenție" evoluțiile din zone adiacente României cum ar fi Ucraina, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, evoluții în conflicte înghețate.

"România are în mod tradițional o prezență activă și vizibilă în operațiuni de menținere a păcii. În momentul de față, participăm la șapte astfel de operațiuni. Au fost vremuri și mai bune, în perioada 1995-1997 participam cu 900 de căști albastre la operațiuni de menținere a păcii. Importanța este multiplă, dincolo de faptul că din punct de vedere financiar costurile sunt suportate de ONU, este important pentru antrenamentul oamenilor noștri, fie că sunt reprezentanți ai MApN, fie că sunt polițiști, jandarmi, dar suntem din ce în ce mai prezenți în misiuni politice ale ONU pentru reconstrucția statului de drept, procese electorale, sisteme judiciare în țările respective. Este important și pentru imaginea pe care România o are în țările în care contingentul de menținere a păcii include reprezentanți români și este important pentru prestigiul și prestanța României la ONU. Ne dorim o vizibilitate iar vizibilitatea înseamnă și contribuție", a spus Jinga.