MENIU

Ion Cristoiu, despre amânarea în dosarul lui Iohannis: Ei vor să impună candidatul lor

Jurnalistul, Ion Cristoiu, a declarat, joi seară, la emisiunea JOCURI DE PUTERE, moderată de Rareș Bogdan, că amânarea, de astăzi, cu cinci zile, în dosarul de incompatibilitate deschis pe numele lui Klaus Iohannis nu a avut nicio justificare și că nu face decât să adâncească, în conștiința electoratului, sentimenul de nesiguranță și neîncredere, în candidatul ACL. Mai mult, Ion Cristoiu consideră că această ”lungire a dosarului nu este întâmplătoare” și că se dorește, astfel, prin această amânare, impunerea unui anumit candidat.

”Ei vor să vâre pe gât, poporului român, pe candidatul lor. Hai să luăm la fapte. Mi se pare faptul cel mai grav, al acestor zile. La ora actuală, doi candidați contează, unul al ACL și unul al Puterii. Acest candidat, Klaus Iohannis, în aprilie 2013, a fost acuzat sau categorisit, de ANI, că a fost incompatibil. Potrivit Constituției și legilor române, când te acuză o instituție, ea trebuie să fie confirmată de o instanță judecătoreacă, numai ea decide. ANI a făcut recurs, în cele 15 zile, domnule, au trecut, până luni, un an și ceva. Domnul candidat, luni, fiind aici, a luat poziție și a zis că era normal sa fie judecat (...) Nu știu dacă Klaus Iohannis are sau nu dreptate, pe fond, deocamdată noi știm că acest dosar a stat un an de zile și dacă el nu intervenea luni, mai ședea înca un an. Curtea i-a anunțat, nu noi, nu a fost programată o judecată pe fond. Am înțeles că, în aceste cazuri de recurs, ca și la Parchet și la DNA, exisită un complet care verifică dacă recursul nu e aiuritor, pe procedură, nu pe fond. Dacă ”doamna ANI” nu a trimis prea târziu. Deci era o chestiune simplă, nu s-a judecat nimic pe fond. Completul nu a avut nevoie de nimic din exterior, pentru că amânarea, de astăzi, cu cinci zile nu a avut nicio justificare, dar nu înțeleg de ce au amânat luarea unei decizii. Ce fac cinci zile? Peste cinci zile, dupa părerea mea, va fi foarte greu să respingă raportul. Eu încep să cred că ei au o problemă cu poporul român, ei vor să vâre pe gât pe candidatul lor, pentru că toată această amânare nu e făcută întâmplator. Lungirea asta, a unui dosar, face ca, cel puțin într-o primă fază, creditul în ochii electoratului să scadă. Amânarea asta poate să aibă un factor de presiune psihologică, ACL să îl retragă pe domnul Klaus Iohannis. Acest mister nu face decât să adâncească în conștiința mea de alegător că ei sunt dintr-o piesă”, a declarat Ion Cristoiu.

Mai mult, subliniază jurnalistul, dacă pe 30, instanța supremă nu se pronunță asupra recursului cerut de Agenția Națională de Integritate, ”Klaus Iohannis nu va putea intra în campanie, cu un proces amânat”. În opinia lui Ion Cristoiu, amânarea poate fi și un resort de presiune, asupra ACL, pentru a renunța la candidatul lor.

”Pentru că, dacă pe 30, ăștia nu decid, Klaus Iohannis nu poate să intre în campanie cu un proces amânat (...) Dacă Klaus Iohannis ar avea 80 la sută, în sondaje și Ponta, 30, aș zice că pierde 10 la sută..dar, la Klaus Iohannis fiecare 1 la sută pierdut, costă! Mai gravă este amânarea. Dacă au amânat cu cinci zile, verificarea unui dosar (...) Ce s-a întâmplat nu e corect și tare mă tem că este o presiune asupra ACL să renunțe la candidat (...). Bătălia e la nivelul de 1.000 de voturi, fiecare vot contează. Acest joc îi aduce deservicii, îi creaza nesiguranță,  dacă ar avea 80 la sută, nu ar fi nicio problemă, dar altfel, fiecare vot contează. E o bătălie foarte strânsă pentru Opoziție (...) Iohannis face o greșeală în continuare, nu se umanizează, oamenii nu votează statui. Mai ales în lumea contemporană, omul politic e umanizat, poporul vrea ca omul politic să fie ca el, ori până luni seara, Klaus Iohannis a fost ținut ca un portret, oamenii nu votează portrete”, a mai spus Ion Cristoiu.