MENIU

Ion CRISTOIU: "Declaraţia lui Băsescu, o FURIE LA RECE." Cine a fost ŢINTA, cu adevărat?

Ion CRISTOIU: 'Declaraţia lui Băsescu, o FURIE LA RECE.' Cine a fost ŢINTA, cu adevărat?

Declaraţia de astăzi a preşedintelui Traian Băsescu a fost una "la rece", şeful statului fiind "un bun actor politic", spune, la Realitatea TV, jurnalistul Ion Cristoiu. În opinia sa, şeful statului a urmărit nu un atac la Victor Ponta, un "personaj de teflon", ci la Klaus Iohannis. Aprecierile au fost făcute în emisiunea "Prime Time News".

"După părerea mea, în seara asta a fost un calcul deoarece nu am văzut, astăzi cel puţin, o declaraţie a cuiva, o năvală pe bloguri... A fost o ieşire, o furie la rece, Băsescu fiind un bun actor politic", a spus Ion Cristoiu, la Realitatea TV.

Ce a urmărit Traian Băsescu prin această declaraţie? "Cred că, contrar a ce s-ar putea crede, şi anume că a urmărit să ajungă doamna Udrea preşedintele României, nu asta, pentru că Traian Băsescu, oricât de mult ar simpatiza-o pe Elena Udrea, nu şi-a pierdut atât de tare luciditatea încât să creadă că Udrea va intra în turul 2. În cazul Elenei Udrea, Traian Băsescu singurul ţel pe care-l are este un scor foarte bun pentru PMP", a explicat jurnalistul.

Declaraţia de astăzi, atrage atenţia Cristoiu, nu l-a vizat pe Victor Ponta. Noutatea este atacul la Klaus Iohannis.

"E clar că a vizat aici nu pe Victor Ponta. Despre Ponta n-a spus niciun lucru nou. În cazul atacurilor la adresa lui Ponta putem spune că Ponta e un personaj teflon. Orice ar spune Traian Băsescu, lunecă pe lângă acest teflon, pentru electoratul captiv. (...) Declaraţia lui Băsescu nu mergea spre electoratul lui Ponta. Orice atac al lui Traian Băsescu la Ponta e ceva ştiut. Noutatea este atacul la Klaus Iohannis. A vrut să dea adversarilor lui Iohannis teme de campanie. (...) De data aceasta, s-a înscris în această campanie şi Traian Băsescu. Ţinta a fost Klaus Iohannis", a spus Cristoiu.

"În cazul lui Ponta, intervenţia nu are nicio eficienţă. Are eficienţă în cazul lui Iohannis, pentru că este pentru prima dată când, într-o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni, cu steagul în spate, Traian Băsescu a lansat acuzaţii electorale împotriva lui Iohannis, acuzaţii care pot intra în capul nehotărâţilor, a celor care nu fac parte din electoratul captiv. Noutatea atacului, solemnitatea atacului face ca ce a spus în seara aceasta Traian Băsescu să dea de gândit electoratului nehotărât, fundamental între cele două tururi. Un lucru care mi-a dat mie cel puţin de gândit a fost acea referire la procesul de la Înalta Curte. Adică Traian Băsescu lăsa impresia că ştie hotărârea, spunându-i că a riscat. Şi dacă Înalta Curte îl declară compatibil? Înseamnă că n-a riscat. Dacă nu, înseamnă că Băsescu e un profet bun. Intervenţia a avut drept scop de a face loc unui candidat care este pe locul 3", a concluzionat jurnalistul.