MENIU

Iohannis: Sunt convins că Franța va fi alături de noi în susținerea dreptului de a intra în Schengen

Iohannis: Sunt convins că Franța va fi alături de noi în susținerea dreptului de a intra în Schengen

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei naționale a Franței în care își exprimă speranța că prietenia româno-franceză va rămâne nu doar o poveste de succes, ci mai mult, o moștenire care trebuie apărată de ambele părți, arătându-se convins că această țară va susține aderarea României la spațiul Schengen.

"Sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Franceze îmi oferă prilejul de a aduce elogiul meu și al Partidului Național Liberal acestei mari națiuni. România și Franța nu au în comun doar o lungă și solidă relație de prietenie, ci și un parteneriat stabil, care își găsește rădăcinile în istoria modernă a celor două state. Limba și cultura franceză fac parte, o spun fără ocolișuri, din codul genetic al României moderne. Am primit de la Franța lucruri de o valoare inestimabilă pentru dezvoltarea firească și trainică a unei națiuni: parlamentarismul, libertatea de expresie, actul cultural ca stabiliment al democrației. La rândul nostru, am dat Franței titani ai artelor și ai spiritului care au intrat deja în patrimoniul universal și a căror moștenire nu a încetat să contribuie, peste decenii, la istoria noastră comună: Brâncuși, Cioran, Ionesco, Coandă, Lovinescu", spune Iohannis în mesajul remis AGERPRES.

El se arată convins că Franța va susține dreptul Românei de a intra în zona Schengen.

"Este de-ajuns să ne întoarcem în trecutul nostru comun, unde vom descoperi rădăcinile și legăturile clădite de generațiile apuse. Ne-am regăsit de-a lungul timpului, români și francezi, în lumea ideilor, unde am militat împreună pentru valori fundamentale ale societății moderne, pentru democrație și pentru libertate. Ne-am regăsit în proiecte politice și militare comune, cum sunt astăzi NATO și Uniunea Europeană. Ne-am regăsit, când nu ne-a fost ușor, în situația de a construi și dezvolta încrederea în noi înșine, de a spori importanța parteneriatului nostru tradițional. Astfel, sunt convins că, așa cum a făcut-o când ne-a fost mai greu, Franța va fi alături de noi și de acum încolo, în proiectul nostru imediat și necesar: susținerea dreptului și nevoii României de a intra în spațiul Schengen", afirmă Iohannis în mesaj.

Liderul liberal arată că "stabilitatea, prosperitatea și securitatea țărilor noastre reprezintă obiective care aduc instituțiile și elitele noastre în postura nu de a gândi la fel, ci de a gândi împreună".

"Și din acest punct de vedere, suntem hotărâți, eu și Partidul Național Liberal, să depunem toate eforturile pentru ca relația dintre România și Franța să fie un model de cooperare. Transmit poporului francez salutul meu și al Partidului Național Liberal, precum și speranța noastră că, în orice situație, prietenia româno-franceză va rămâne și mai departe nu doar o poveste de succes, ci mai mult, o moștenire care trebuie apărată de ambele părți", conchide Iohannis, adăugând mesajul "Vive la France!".