MENIU

Iohannis, înainte de consultări: Nu vreau niciun pact cu PSD! Vreau să fiu văzut ca mediator

Iohannis, înainte de consultări: Nu vreau niciun pact cu PSD! Vreau să fiu văzut ca mediator / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de consultările cu partidele parlamentare, că nu are în plan un acord cu PSD-ul şi că ideea acestor discuţii a venit din dorinţa de a fi "un mediator" între partide. "E nevoie de consens în Parlament, nu cu mine", a subliniat şeful statului.

"Începem o rundă de consultari cu partidele şi formatiunile politice parlamentare, au fost invitate pentru a discuta despre legile justitiei. Este evident că legile justitiei, in forma in care sunt valabile azi, trebuie reganditie si modernizate, trebuie imbunatatite. Cel putin obiectivul meu e sa ajungem sa avem legile corectate si sa garantam independenta justitiei. Pentru asta, e cu siguranta nevoie de mai multe lucruri: reluarea ciclului legislativ pe legile justitiei, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare transparenta, responsabila. Pentru asta, e nevoie de transparenta, e nevoie de consultari cu toti partenerii din sistem iar pe partea politica e clar ca avem nevoie de o intelegere, de un acord intre partidele parlamentare pentru a imbunatati legislatia", a declarat Klaus Iohannis, miercuri, inainte de inceperea consultarilor.

"Avem de curand opinia finala a Comisiei de la Venetia. Acele opinii trebuie sa fie luate foarte, foarte in serios, sunt recomandari ale specialistilor, gandite pentru a ajuta Romania. E nevoie de citirea cu atentie si ele trebuie luate in seama", a punctat seful statului.

Intrebat daca ia in calcul un eventual "pact pentru justitie", asa cum s-a speculat in presa, Iohannis a declarat ca nu intentioneaza sa faca niciun fel de intelegere cu partidele parlamentare, consultarile fiind, de fapt, modul prin care ar urma sa medieze discutiile pe justitie.

"Eu nu fac niciun pact cu PSD-ul, nu despre asta vorbim. Eu imi doresc in aceste consultari sa fiu vazut ca un mediator intre partidele politice parlamentare. Eu doresc ca ei sa se inteleaga intre ei, sa se reia discutiile pe legile justitiei intr-o forma considerabil imbunatatita, ca la final sa avem legi care sa ajute sistemul de justitie din Romania. Sper sa ajungem la o intelegere intre partidele politice", a punctat seful statului.

"Sistemul de justitie trebuie sa fie independent si stabil. Pentru asta, e nevoie de consens in Parlament, nu cu mine. Altminteri, aceste legi vor fi mereu modificate, vor genera instabilitate si un sistem care nu functioneaza optimal. Legile, asa cum au iesit din Parlament, nu sunt aplicabile", a incheiat Iohannis.

Mai multe articole despre:
consultări Klaus Iohannis consultări Cotroceni