MENIU

Iohannis îi respinge pe Laufer și Olguța Vasilescu din noul guvern: ”Remanierea, o soluție slabă”

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a respins numirile lui Ilan Laufer și Lia Olguţa Vasilescu în guvernul Dăncilă 2, subliniind în același timp că remanierea este o soluție slabă și că singura soluție corectă este înlocuirea guvernului. 

Ilan Laufer și Lia Olguţa Vasilescu nu au fost acceptați de Klaus Iohannis în noul guvern condus de Viorica Dăncilă. Laufer fusese propus de PSD pentru Ministerul Dezvoltării, în vreme ce Lia Olguța Vasilescu, care a deținut până acum portofoliul Muncii, fusese propusă la Ministerul Transporturilor. 

”Această remaniere, după părerea mea, e o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost și este înlocuirea acestui guvern care a creat foarte multe probleme României.

Dar până atunci avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să țin cont de câteva lucruri. În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în fața unei provocări grele. Președinția UE pe care o vom prelua de la 1 ianuarie poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele își fac treaba și abordarea e una coerentă. 

Lia Olguța Vasilescu a căzut între scaune. Stănescu rămâne încă minisitru 

Concluzie: este nevoie de miniștri care performează foarte bine. Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este că mai avem foarte puțin timp. Deja au început vizitele pe catre le primim din partea instituțiilor europene pentru a ne ajuta și pentru a verifica dacă suntem pregătiți.

Având în vedere acest lucru am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate”, a spus Iohannis.

"Aşadar se revocă din funcţia de membru al Guvernului miniştrii Vasilescu, Andruşcă, Cojocaru şi Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor şi se numesc în funcţia de membru al Guvernului următorii: domnul Leş, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, domnul Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite şi vor fi refuzate. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate”, a spus Iohannis, care a precizat că jurământul de învestire va avea loc marți la ora 15.30. 

Cum arăta propunerea PSD pentru Guvernul Dăncilă 2

Tabloul remanierii PSD: 8 noi miniştri, jumătate dintre ei la portofolii-cheie: Educaţie, Economie, Armată, Transporturi, Muncă şi Dezvoltare.

Liviu Dragnea i-a eliminat din Guvern pe Paul Stănescu şi pe Mihai Fifor, cei care i-au cerut demisia. În schimb, a fost promovat Niculae Bădălău la Ministerul Economiei, cel care a semnat iniţial scrisoarea puciştilor, apoi s-a răzgândit. Olguţa Vasilescu a trecut la Transporturi.

Nouătăţi în Guvernul PSD-ALDE

Ministerul Dezvoltării: Ilan Laufer

Ministerul Apărării: Gabriel Leş

Ministerul Muncii: Marius Budăi

Ministerul Economiei: Niculae Bădălău

Ministerul Transporturilor: Lia Olguţa Vasilescu (venită de la Ministerul Muncii)

Ministerul Culturii: Daniel Breaz

Ministerul Comunicaţiilor: Alexandru Petrescu

Ministerul Tineretului şi Sportului: Bogdan Matei