MENIU

Iohannis, la bilanțul MApN: Construirea unui profil mai puternic în NATO și în UE, prioritară

<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, participă, marţi, la autoevaluarea activităţii Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2016.

Faţă de anul precedent, MApN are un buget apreciabil mărit, însă rămâne sub semnul întrebării consensul politic privind un program important de înzestrare, cel pentru patru corvete multifuncţionale, aprobat de guvernul Cioloş la sfârşitul anului trecut.

”Activtatea MApN a fist în 2016 una consistentă. Armata este o instituție de bază a statului, pe care cetățenii o prvesc cu încredere și cu mândrie”, a declarat Klaus Iohannis, afirmând că România se află într-un context dinamic al transformărilor mediului internațional, caracterizat de provocări la adresa securității globale și regionale.

”Pentru noi rămân prioritare consolidarea parteneriatului strategic cu SUA și construirea unui profil mai puternic în NATO și în UE, ca piloni strategici pentru garantarea securității țării noastre”, a subliniat Iohannis. 

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, la bilanțul MApN, că trebuie urmărită implementarea eficientă a deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia. ”Noile provocări în materie de securitate la adresa UE au declanșat o accentuare a dezbaterilor privind dezvoltarea politicilor de consolidare și securitate în UE”, a mai precizat prim-ministrul. 

"Susținem cu seriozitate obiectivele care vizează consolidarea capacității de apărare națională, transformarea, modernizarea și dotarea corespunzătoare a Forțelor Armate Române, dezvoltarea capabilităților pentru contracararea eficientă a amenințărilor asimetrice și hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a parteneriatelor strategice, respectiv a Parteneriatului Strategic cu SUA, prin consolidarea cooperării în domeniul militar, inclusiv pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, creșterea interoperabilității cu forțele aliate și partenere din cadrul NATO și intensificarea participării la misiunile și operațiile din zonele de interes strategic pentru România", a mai afirmat Grindeanu.

Mai multe articole despre:
NATO MApN Dragnea iohannis grindeanu