MENIU

Preşedintele, dezlănțuit: Oameni care își expun poziția anti-PSD sunt luați în plină zi de Poliție

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a criticat acțiunea de ”neimaginat” a autorităților în cazul numerelor de înmatriculare anti-PSD ale unui român din Suedia. ”Așa ceva nu s-a întâmplat din anii întunecați ai comunismului”, a spus președintele, vorbind despre măsurile luate de Poliție. 

La o zi după ce Poliția a decis clasarea dosarului deschis împotriva românului din Suedia, în cazul numerelor de înmatriculare anti-PSD, președintele Klaus Iohannis a criticat dur măsurile autorităților. 

”Au început acțiuni de neimaginat. Persoane care îndrăznesc să își expună opinia anti-PSD sunt luate în plină zi de poliție. Așa ceva nu s-a întâmplat din anii întunecați ai comunismului. Acolo am ajuns? Să dăm cu piciorul la ce au construit generații de români? Eu vă spun că nu”, a spus Klaus Iohannis. 

O poziție pe această temă a avut și fostul ministru de interne, Vasile Blaga.  "Că a fost cu o înjurătură, nu cred că place niciunui om de bun simţ, dar aici este vorba de alte probleme. De ce a intrat aşa de uşor (...), a trecut ca prin brânză prin frontieră, în momentul în care avea două seturi de plăcuţe? De ce a fost lăsat, după ce a fost oprit de trei ori, să circule şi a fost oprit a patra oară şi la ordin? Aşa ceva nu am putut să cred. Cu toate acestea, eu am mare încredere în Poliţia Română. Chiar dacă greşesc doi - trei oameni, nu înseamnă că ea este de vină. Până la urmă, aşa se întâmplă când plăteşti o instituţie pentru că anumiţi oameni de acolo fac politică pentru că intervine politicul în mersul acelei instituţii", a spus Blaga.

"Eu, cât am fost ministru de Interne, le spuneam celor din Poliţie un lucru, le-am spus: Miniştrii vin şi pleacă, lungimea bastonului nu se schimbă. Să priceapă dacă vor să priceapă. (...) Vedeţi unde au dus lucrurile pentru că din cauza politizării excesive a PSD asupra acestui subiect? Că dacă stăteau în banca lor... în sfârşit. Ieri, la Cluj, zeci de mii te tineri strigau acelaşi lucru", a adăugat Blaga.

Carmen Dan, către Iohannis: Să reproducă lozinca respectivă 

Ministrul de Interne Carmen Dan i-a răspuns lui Iohannis în scandalul plăcuțelor anti-PSD.

"Îmi permit să îi spun că este în mare confuzie. Dacă domnia sa crede că opiniile anti-PSD trebuie să conţină cuvinte obscene, spun, având în vedere eleganţa pe care vrea să o afişeze, nu o are, dar vrea să o afişeze, să reproducă lozinca respectivă. Din această perspectivă este mai mult decât evident că a început campania electorală. Atât timp cât ministrul de Interne a avut o atitudine rezervată şi nu s-a implicat în echipele operative aceeaşi atitudine trebuia să aibă şi preşedintele. Nu văd declaraţia decât cu referire la acea situaţie, pentru că l-aş ruga să dea exemple de români ridicaţi de Poliţie. Cred că s-a referit la acea situaţie şi am văzut un mesaj vulgar pe plăcuţe de înmatriculare. Probabil că aceasta este conduita pe care preşedintele trebuie să o promoveze.

Cred că decenţa ar trebui să caracterizeze ieşirile publice şi apetenţa pentru a ataca constant premierul, partidul, guvernul demonstrează că are altă atitudine decât cea pe care o aşteaptă românii care au votat în cunoştinţă de cauză", a spus Carmen Dan.

Scandalul plăcuțelor anti-PSD

După festivalul de bâlbe colosale din ultimele zile, Poliția Română a recunoscut vineri pentru prima oară că a greșit în cazul plăcuțelor anti-PSD. În plus, felul în care a fost tratat cazul de poliţişti a dus acum şi la deschiderea unei anchete interne. 

Direcţia Rutieră va propune Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, clasarea dosarului penal deschis pe numele şoferului maşinii M...PSD, informează IGPR, precizând că şeful Poliţiei Române a cerut verificări privind „modul eronat” al argumentării aplicării Convenţiei de la Viena.

„ În conformitate cu ultimele precizări primite pe canalele de cooperare poliţienească internaţională, Poliţia Română va preda autorităţilor suedeze numerele de înmatriculare personalizate, cu conţinut obscen, ridicate la data de 31 iulie 2018, întrucât acestea au fost retrase de către emitent. Cu respectivul autoturism se poate circula numai cu utilizarea numerelor de înmatriculare permanente”, au precizat reprezentanţii IGPR, printr-un comunicat de presă.

„În ceea ce priveşte dosarul penal instrumentat în prezent, în cursul zilei de astăzi, Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti va propune unităţii de parchet competente soluţia de clasare a cauzei”, mai arată IGPR.