MENIU

Iohannis, atac la adresa Rusiei: "Asistăm îngrijorați la intervenții militare ilegale"

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ci secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat Rusia şi a insistat asupra aplicării deciziilor luate la ultimul summit NATO, pentru asigurarea securităţii statelor din Estul Europei, în cadrul unei discuşii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că a reiterat invitația ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să viziteze România și că va conveni un moment potrivit cu acesta, scrie Agerpres.

"Astăzi, l-am asigurat pe dl secretar general de întreaga susținere pentru eforturile Alianței și am reiterat invitația de a vizita România. Vom conveni împreună un moment potrivit pentru acest lucru", a afirmat Iohannis, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele Iohannis i-a mulțumit secretarului general al NATO pentru primire și a apreciat că discuția cu acesta a fost foarte bună și plină de substanță.

"Vizita mea confirmă angajamentul ferm al României față partenerii Nord-Atlantici. (...) Statutul României de membru NATO și UE, precum și Parteneriatul cu SUA reprezintă în definitiv fundamentul politicii noastre externe și de securitate", a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că anul 2014 a pus Europa și întreaga lume în fața unor provocări de securitate greu de imaginat.

"Asistăm îngrijorați la intervențiile militare ilegale și la încălcarea integrității teritoriale a unor state. Acestea reprezintă o încălcare a dreptului internațional și clar generează insecuritate în regiune", a subliniat Iohannis.

El a indicat că a convenit cu secretarul general al Alianței nevoia reconfirmării solidarității NATO.

"Am convenit că este momentul să reconfirmăm prin acțiuni ferme solidaritatea Alianței, pentru a arăta clar că spiritul articolului 5 care leagă membrii NATO în angajamentul de a se proteja mutual este la fel de puternic acum ca în momentul fondării Alianței noastre. În acest sens, pentru România este foarte important procesul de punere în aplicare a deciziilor luate la ultimul summit NATO în ceea ce privește măsurile de reasigurare a securității țărilor aliate din zonă", a arătat el.

Președintele Klaus Iohannis a fost primit vineri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale la Bruxelles.

În prima zi a vizitei la Bruxelles, șeful statului a avut întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.

Mai multe articole despre:
Rusia NATO Klaus Iohannis jens stoltenberg