MENIU

Interviu exclusiv: Ambasadorul palestinian a revenit la post, la București

Fuad Kokaly

România are din nou relaţii bune cu Autoritatea Palestiniană, după tensiunile apărute din cauza declaraţiilor legate de mutarea Ambasadei în Israel. Şeful misiunii diplomatice palestiniene s-a întors la Bucureşti după aproape patru luni de pauză. Și a primit asigurări că Bucureștiul va respecta principiul celor două state. În schimb, Autoritatea Palestiniană îşi va folosi influenţa pentru a sprijini candidatura României pentru un loc în Consiliul de Securitate ONU.

Ambasadorul palestinian Fuad Kokaly a plecat din România în mai, după ce guvernul Dăncilă a dat de înţeles că ia în calcul relocarea amabasadei în Israel din Tel Aviv la Ierusalim. La începutul lui septembrie, oficialul a revenit cu o delegaţie mai numeroasă şi a purtat discuţii care au detensionat situaţia.

”Am primit asigurări din partea domnului Meleşcanu, dar şi din partea domnului Bogdan Aurescu, că România va susţine în continuare soluţia celor două state şi că România va respecta în continuare legislaţia internaţională şi rezoluţiile ONU, iar statutul Ierusalimului va fi subiect de negociere”, a declarat FUAD KOKALY, ambasadorul palestinian la Bucureşti.

Discuţiile de la Bucureşti nu l-au inclus şi pe Liviu Dragnea, cel care a vorbit primul despre mutarea ambasadei şi chiar a cerut o analiză din partea Ministerului de Externe.

”Aşteptăm încă, dar nu cred că se va întâlni cu noi. El nu este ministru de Externe, nu răspunde de politica externă a României, aşa că am contactat şi am discutat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Palatul Cotroceni”, a spus FUAD KOKALY.

România e gata să sprijine la ONU soluţia celor două state, în schimbul sprijinului palestinian pentru candidatura ţării noastre la un post de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU.

”Avem o influenţă şi am promis părţii române că o vom susţine printre statele arabe şi cele islamice şi am început deja această procedură”, a spus FUAD KOKALY.

România a fost printre primele ţări care au recunoscut statul Palestina, în noiembrie 1988, la doar o zi după proclamarea oficială, în ciuda faptului că Israelul refuză să facă acest gest. Cele două ţări sunt în conflict deschis, mai ales din cauza statutului Ierusalimului. Palestina revendică Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel, drept capitala statului la care aspiră. În schimb, Israelul proclamă întregul Ierusalim, de Vest şi de Est, drept capitala sa ”eternă şi indivizibilă”.