MENIU

Încă un torţionar trimis în judecată. Fost şef de penitenciar, acuzat de uciderea a 100 de deţinuţi

Încă un torţionar, trimis în judecată după ce a chinut până la moarte peste 100 de deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul Galaţi. Marian Petrescu este acuzat de tratamente neomenoase, pentru că ar fi permis ca persoanele condamnate să fie înfometate sau torturate fizic și psihic până la exterminare. Fostul comandant de la Galaţi este al treilea torţionar dat pe mâna justiţiei după Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior.

Potrivit procurorilor de la Parchetul General, sub comanda lui Marian Petrescu, în perioada 1 februarie 1959 – 12 iunie 1961, deţinuţii de la Galaţi ar fi fost supuşi unor tratamente inumane şi degradante. În dosar, penitenciarul este descris ca un adevărat lagăr pentru condamnaţi.

"Inculpatul a supus deținuții la tratamente neomenoase (inumane și degradante), pe care le-a aplicat cu regularitate și în mod sistematic în timp deținuților politici, cărora le-au fost cauzate suferințe fizice și psihice puternice (prin înfometare permanentă, privare de asistență medicală sau acordarea ei în condiții improprii pentru tratarea bolilor de care aceștia sufereau, ținerea în frig pe timp de iarnă, condiții mizere de cazare și echipament), tortură fizică și psihică concretizată în bătăi repetate, sancțiuni disciplinare, pedepse și exterminare."

Din cauza tratamentului, 102 condamnaţi au murit în chinuri groaznice. 60 dintre aceştia erau deţinuţi politici. Procurorii subliniază că, nici măcar după deces, condamnaţii nu aveau parte de un tratament normal. 

"Atitudinea inumană a comandantului de penitenciar, în speță a inculpatului PETRESCU MARIAN rezultă și din faptul că în aplicarea normelor privind decesele deținuților, aceștia, după deces, erau înmormântați într-o zonă anume destinată din cimitirul Galați, fără să fie înștiințate familiile și fără să li se cunoască locul de înmormântare. 

Marian Petrescu este al treilea torţionar trimis în judecată. Alexandru Vişinescu, fost comandant la Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare cu executare. O pedeapsă similară a primit, în primă instanţă şi Ion Ficior, fost şef al Penitenciarului Periprava.