MENIU

Horia-Roman Patapievici îi răspunde lui Ponta: Nu dă doi bani pe democrație

Horia Roman Patapievici

Fostul președinte al ICR îi răspunde premierului Victor Ponta, cel care a refuzat să contrasemneze decorațiile pe care președintele Băsescu vrea să le acorde pentru patru intelectuali, printre care și Patapievici.

"Față de intervenția televizată de ieri a premierului Ponta (7 mai 2014), mă văd obligat să declar următoarele:

(1)  Domnule prim-ministru, ați spus despre Mircea Mihăieș că este un “fascist bătrîn”. La care vă răspund: cine acuză de fascism un om care a sprijinit întotdeauna valorile democrației arată că nu dă doi bani nici pe democrație, nici pe bun simț, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveți datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simț și de a respecta democrația. Or, felul în care bagatelizați grozăvia fascismului acuzînd de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul vă dezonorează ca prim-ministru, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul și democrația sunt interșanjabile, simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes. De aceea vă spun: prin acuzațiile aduse lui Mircea Mihăieș vă dezonorați funcția de prim-ministru și demonstrați că vă tratați cetățenii ca supuși, iar principiile ca etichete.

(2)  Ați spus că echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici și că această fraudă a fost constatată de Curtea de Conturi. La care vă răspund: este o minciună, domnule prim-ministru. O minciună pe care o tot repetați din 2012 încoace și care deja întrunește toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005-2012, cît am condus Institutul", susține Horia-Roman Patapievici, într-o declarație de presă publicată de Contributors.