MENIU

Guvernul pregătește terenul pentru TRASEIȘTI. Primarii și președinții de CJ ar putea schimba partidul fără să-și piardă mandatul - DOCUMENT

Anul acesta alegerile locale au loc în aceeași zi cu cele europarlamentare

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică, joi seară, proiectul de OUG care le permite primarilor și președinților de Consilii Județene să schimbe partidul fără a-și pierde funcția. Prevederea nu este valabilă pentru consilierii locali și județeni.

Potrivit modificările propuse, singura restricție privind migrarea de la un partid la altul este ca schimbarea să fie anunțată cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor.

„Art. 33. 

(1) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024.

 

(2) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024”

***Articolul care nu se va aplica în cele 60 de zile se referă la încetarea mandatului în caz de „pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Vezi proiectul de OUG AICI.

Mai multe articole despre:
primari presedinti CJ fara pierdere mandat traseism