MENIU

Guvernul pregăteşte o surpriză primarilor. Cum se va schimba regimul incompatibilităţilor

Se anunţă suprize pentru edili. Evenimentul zilei” a obținut, în exclusivitate, un document guvernamental de 96 de pagini care schimbă regimul salarizării, precum şi cel al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese pentru aleşii locali, scrie evz.ro.

Guvernul va unifica cele 18 legi care ghidează administraţia publică locală întrun singur document, intitulat „Codul Administrativ” al României, un proiect-umbrelă menit să elimine prevederile contradictorii şi să simplifice legislaţia stufoasă. EVZ a intrat în posesia variantei de ultimă oră pe care Guvernul vrea să o lanseze în toamnă. Documentul a fost elaborat în colaborare cu reprezentanţii aleşilor locali.

Una dintre schimbările majore se referă la salarizarea primarilor. În acest moment, primarii şi viceprimarii, împreună cu preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene primesc în loc de salariu o indemnizaţie, cu interdicţia expresă de a încasa orice alte sporuri. Codul Administrativ, în varianta aflată în lucru, schimbă din temelii acest lucru.

Astfel, primarii vor primi în ziua de salariu, pe lângă indemnizaţie, un spor de vechime în muncă, precum şi alte sporuri dacă sunt implicaţi în proiecte europene. Peste 6.500 de aleşi locali ar putea beneficia de aceste prevederi.