MENIU

Guşă: "S-a ajuns la o maximizare a potenţialului politic al PSD şi al coaliţiei PSD-ALDE-UNPR"

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat la Realitatea TV pe marginea anunţului făcut de Liviu Dragnea, referitor la alianţa pe care PSD o va face cu ALDE şi UNPR  în toate consiile locale şi judeţene din ţară.

"Azi, PNL a prezentat o aritmetică corectă, dar un un rezultat electoral fals. Aş fi mai atent la declaraţiile coaliţiei renăscute PSD-ALDE-UNPR - a fost invocat UNPR-ul, chiar dacă nu a fost de faţă, a fost invocat şi Victor Ponta prin prezenţa lui Daniel Constantin acolo -; deci acesta este evenimentul important pe care noi l-am prezis la Realitatea încă dinaintea campaniei şi s-a întâmplat exact a doua zi după alegeri, respectiv faptul că PSD-ul, cu Liviu Dragnea la volan, arată o majoritate politică validată de cetăţenii români prin vot, care se instalează nu doar în Parlament, unde ea este şi formalizată, ci şi în toate entităţile teritorial-administrative ale României", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

"Să nu uităm două lucruri: faptul că în mod explicit, această alianţă este una anti-Iohannis şi tot în mod explicit este acea coaliţie anti-DNA. Dacă dorim să fim lucizi trebuie să ne gândim că în urma acestui vot de la locale, aşa cum anticipam, această coaliţei îşi va duce activitatea pe aceste două aliniamente confirmate: anti-Iohannis şi anti-DNA. Din acest moment foarte greu mai poate fi contestat, pentru că au de partea lor votul cetăţenilor. Un vot pe care Livuu Dragnea îl aştepta după accidentul nefericit apropo de condamnarea cu suspendare; Liviu Dragnea nu-şi asumă responsabilitatea nu de a conduce cel mai mare partid al României, ci de a coordona alianţa majoritară din Parlamentul României, din consiliile judeţene ale României, din consiliile municipale şi locale ale României. Noi despre asta vorbim: Liviu Dragnea este azi cel mai puternic om politic din România în mod evident, iar această condiţie de om condamnat nu este ceva care să-l recomande pentru a fi şi un partener de dialog internaţional, din nefericire pentru Liviu Dragnea şi din nefericire şi pentru România, pentru că merita altceva. În plan uman pentru Dragnea, este o povară imensă, pentru că el a plătit acolo pentru o vină colectivă, ştim cu toţii asta. Dacă a fost de vină cineva, a fost un personaj colectiv. Dar faptul că el are această frustrare că plăteşte pentru o vină colectivă, îl face să perpetueze în această condiţie de 'lider maximo'. Prin apariţia de azi, pe scările PSD-ului, cu acei domni pe care i-a condus până la uşă, nici măcar până la poartă, iar el s-a întors în birou, e o simbolistică foarte importantă, care ne arată în a doua zi după alegeri că regulile s-au schimbat", a completat el.

Guşă: "Conferinţa PNL, penibilă. Ruşinea lor este prea mare, nu se spală cu declaraţii mincinoase"

Alianţa anti-DNA loveşte din nou: PSD, UNPR şi ALDE fac alianţe în Consiliile Judeţene şi Locale

De asemenea, Guşă a subliniat că în momentul de faţă s-a ajuns la o "maximizare a potenţialului politic al PSD şi al coaliţiei PSD-ALDE-UNPR", pentru care vinovaţi sunt liberalii.

"Nu suntem noi cei care să judecăm aceste lucruri, cetăţenii sunt cei care au judecat, deja acest lucru nu mai poate fi pus la îndoială; s-a ajuns la această maximizare a potenţialului politic al PSD-ului şi al coaliţiei PSD-ALDE-UNPR exact din această suficienţă şi inconştienţă a PNL, care era singurul contrabalans pe care poate s-au şi bazat nişte forţe responsabile din ţară, neînţelegând că nu au pe cine să se bazeze. De azi operăm cu alte reguli în baza acestei coaliţii înaintea summit-ului NATO de la Varşovia, din prima decadă a lunii iulie, summit unde se vor lua decizii foarte importante şi care vor trebui să fie validate, deocamdată, şi de această majoritate anti-prezidenţială şi o majoritate care nu merge în siajul înţelegerii cu partenerul strategic SUA, dar care a fost validată de cetăţeni prin vot", a explicat el.

"Deci, ne aflăm într-o situaţie foarte complicată, care este analizată mult mai în amănunt de partenerii noştri externi şi de partenerul strategic. Suntem într-o situaţie care trebuie analizată şi de către cei din interiorul clasei politice, dar nu cu atâta suficienţă cum au făcut-o liderii PNL, nici cu atâta superficialitate cum o fac alţii. Eu pe Liviu Dragnea sau pe Călin Popescu-Tăriceanu îi înţeleg, pentru că au în acelaşi timp instinctul de conservare a propriei siguranţe personale şi au şi presiune din partid, unde foarte mulţi oameni sunt vizaţi de anchetele în desfăşurare; atunci, bineînţeles că această presiune acţionează asupra lor din două unghiuri: cel foarte subiectiv personal şi cel interesat tocmai pentru a-şi menţine puterea în interiorul structurilor politice pe care le reprezintă", a precizat consultantul politic în cele din urmă.