MENIU

Cozmin Guşă, despre criza migranţilor: România poate să joace pozitiv, prin atuurile pe care le are

Geopoliticianul şi consultantul politic Cozmin Guşă este convins că România are suficiente atuuri să joacă pozitiv în timp ce Europa este lovită de criza migranţilor.

"În SUA se joacă extremismul şi se va juca în Europa, cu siguranţă. Mesajele pe care Al-Qaeda sau ISIS le dau azi public nu fac decât să crească această nesiguranţă şi printr-o mass-medie care nu analizează ce tip de influenţă ar putea să fie Al-Qaeda sau ISIS. În planul comunităţii arabe, practic ,acest sentiment de nesiguranţă să cuprindă o parte a planetei care să devină mult mai manipulabilă, după cum se vedea chiar la graniţa noastră conflictul iscat între două surori Austria şi Ungaria.

România are caracteristica ospitalităţii de care noi nu am făcut uz niciodată, dar care ni se acordă pentru că este ceva natural şi în rest mai are o imaginaţie care nu îi serveşte la a fi predicibilă, şi care mai mult strică, decât ajută. Aceste caracteristici care sunt sigure astăzi plus această comunitate de români de origine arabă sunt nişte atuuri pe care ar trebui sa le jucăm. Dacă vom reuşi să jucăm aceste atuuri în condiţiile în care nu suntem vizaţi nici de organizaţii teroriste, nici de serviciile secrete, pe lângă toate aceste lucruri este nevoie de curaj diplomatic. Şi curajul diplomatic înseamnă că putem să ne jucăm aceste atuuri arătând că putem să stăpânim foarte bine şi un exod, arătând că această comunitate de origine arabă pe care o aveam poate să fie extrem de folositoare, nu doar în a explica fenomenul, ci şi în a-l administra, pentru că sunt convins că oamenii de origine arabă care şi-au făcut familii aici sunt în stare să dea asemenea mesaje, să facă gesturi de consistenţă economică printr-o atragere de oameni sau capital, care poate să însemne un gest pentru Europa.

În această criză pe care o traversează Europa, România poate să o joace pozitiv. Asta e convingerea mea din ce cunosc, pentru că dacă noi ne aşteptăm ca ONG-urile româneşti să aibă programe, după cum zicea mai devreme Mohammed Murad, asta nu se va întâmpla pentru că ONG-urile româneşti, nu au asemenea programe, ci mai degrabă fac joc politic. Dacă ne aşteptăm ca partidele politice care se laudă cu sute de mii membri, milioane de membri să facă o relaţionare cu cei care vin în România, putem să uita asta.

Singurele instituţii care pot să genereze o treabă pozitivă legată de valul-exodul migraţiei sunt instituţiile statului prin reţelele pe care poate să le dezvolte. Această comunitate în a vedea în ce fel comunitatea arabă este dispusă să contribuie atât cu know how, cât şi financiar la administrarea valului de migranţi care vin spre România, asta ar putea să fie soluţia, într-o perioadă în care în lume se joacă extremism. Iar noi ca şi frontieră a euro-atlantismului, atât a zonei NATO, cât şi UE, cred că ne-am putea califica pentru a genera idei, proiecte pentru a putea implementa acest exod extrem de greu de administrat. Ceea ce face Ungaria este bătaie de joc, noi nu avem acces la ce se întâmplă acolo, însă spaima lui Orban de acest exod şi faptul că îşi administrează multe din decizii în legătură cu Moscova şi nu în legătură cu liderul NATO sau cu liderul UE, ne face să trăim acest coşmar la graniţă. Dintr-odată am devenit frontieră dublă a unei lumi isterice."

Mai multe articole despre:
UE NATO Cozmin Guşă refugiaţi migranţi