MENIU

Guşă: Numirea lui Ponta SGG reaşază jocul politic. Grindeanu reprezintă ţara, Dragnea- trei judeţe

Cozmin Guşă

Consultantul politic Cozmin Guşă a analizat, la Realitatea TV, numirea lui Victor Ponta secretar general al Guvernului şi mişcarea prin care s-a reuşit publicarea numirii în Monitorul Oficial, explicând că această mişcare "reaşază jocul politic" şi că, din acest moment, ne putem aştepta la migrări importante în zona susţinerii lui Grindeanu. 

Consultantul politic a explicat că, din punct de vedere mediatic, "mişcarea cu Ponta SGG ar trebui să fie bomba bombelor. V-o spune cineva care e foarte critic la adresa lui Ponta, cineva dezamăgit de parcursul carierei lui Ponta, pentru că Victor Ponta a fost antrenat pentru mult mai mult decât ce a făcut, în niciun caz să organizeze o guvernare Ponta-Ghiţă şi un simulacru administrativ la final, dar a fost numit SGG fostul premier al acestui partid, fostul preşedinte al acestui partid, fostul preşedinte al organizaţiei de tineret al acestui partid, o persoană cu legături multe, adânci, ramificate, ceea ce ne arată, din acest moment oficializat, magnitudinea mişcării din spatele lui Grindeanu".

Cozmin Guşă crede că "cei care nu tratează caracterul acestuia senzaţional, sunt cei care înţeleg să facă un alt fel de presă, au obligaţii la nivelul echipei lui Dragnea sau chiar al lui Dragnea, dar ce discutăm noi e un act politic de mare magnitudine şi subtilitate, care va drena influenţe importante din PSD sub scaunul lui Sorin Grindeanu". 

"Mişcarea e de tip cutremur în PSD", consideră Guşă, care a explicat şi ramificaţiile acestui gest, la Realitatea TV: "Dacă Ponta făcea gestul singur, nu avea atât de mare importanţă. Faptul că el face gestul "din pixul" lui Sorin Grindeanu, premier în funcţie, devine cu atât mai important în logica PSD. Practic, din acest moment, s-a răsturnat căruţa masei critice care vine de partea lui Grindeanu şi ne aşteptăm la migrări importante în zona susţinerii girate de către Grindeanu. Nu neapărat prin persoana lui Ponta, ci prin statutul pe care el l-a avut în partid, asta schimbă total logica jocurilor de putere". 

În culise s-au desfăşurat lupte importante pentru a bloca această numire, a povestit Cozmin Guşă. 

"Grindeanu a anunţat de trei ori "Urmăriţi Monitorul Oficial!" apoi au urmat, din informaţiile mele, telefoanele de ameninţare ale lui Liviu Dragnea la adresa lui Busuioc, motiv pentru care respectivul Busuioc, omul fără chip, s-a închis în casă. A stat închis în casă de ieri seară până acum. Nu ştiu dacă e la propriu sau la figurat sau dacă e real faptul că Dragnea i-a spus lui Busuioc că îl va călca cu maşina, dar cam aşa s-au purtat discuţiile cu respectivul Busuioc, omul lui Dragnea în Guvern. Din acest motiv numirea lui Ponta SGG a întârziat atât de mult. În final, s-a realizat şi asta reaşază jocul politic", a dezvăluit consultantul politic.   

Guşă a explicat şi de ce acesta este un moment extrem de important pentru PSD, precizând că, dacă Dragnea nu va "face pace cu partidul profund", nu se va mai afla mult timp la conducerea PSD, mai ales că "Grindeanu reprezintă ţara, iar Dragnea - trei judeţe". 

"Din acest moment, Dragnea numără invers, pentru că dacă nu va avea inspiraţia, în acest weekend, să întoarcă căruţa, într-un fel de obţinere de pace cu partidul prodund, nu cu comitetul executiv, care reprezintă doar formal partidul...Dragnea îşi va număra zilele cât mai este preşedinte al PSD, pentru că partidul acesta, odată ce se trezeşte, nu va mai fi oprit până nu îşi asigură echilibrul guvernării. Iar acest lucru, azi, se creionează în jurul lui Grindeanu, care reprezintă ţara şi mai puţin în jurul lui Dragnea, care reprezintă Teleorman, Giurgiu, Olt şi Dolj - Dragnea. Asta este, în proporţie de peste 80% componenţa Guvernului astăzi la nivel de secretar de stat, directori şi influenţă. Acest lucru PSD nu poate să îl ierte", a declarat Guşă, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. 

Consultantul politic a precizat că, în ciuda speculaţiilor unei părţi a presei, "nu există o relaţie personală foarte pozitivă între Grindeanu şi Ponta".

"Mişcarea e una asumată pragmatic. Grindeanu nu are o relaţie amicală cu Ponta. Ponta doreşte să parvină politic şi are un test acum, unul de anduranţă, pentru că în SGG stă prestigiul şi influenţă, deci voturi în cazul moţiunii de cenzură şi recunoaşte textura acestor relaţii cu origine în Timiş.

Oficializarea acestei mişcări de o magnitudine mare întoarce total trendul în favoarea celor din spatele lui Grindeanu. Toate discuţiile pe care el le va avea până luni vor căpăta un trend bazat pe ceva. Dacă mai punem şi rolul pe care Iliescu şi Năstase îl au, în discuţiile din partid, de a nu fi de acord deocamdată cu Dragnea, ne dăm seama că efectul bulgărului de zăpadă se propagă în defavoarea echipei traseiştilor politici din PSD, reprezentată de Dragnea, Olguţa Vasilescu, Firea, Codrin Ştefănescu, Darius Vâlcov şamd. Putem număra mulţi asemenea oameni care n-au fost în PSD de la început, care au venit când era la putere şi care, practic, au uzufructat dreptul de autoritate asupra partidului, au furat partidul celor care nu erau atenţi", a spus consultantul politic. 

Sorin Grindeanu nu va pierde din imaginea publică, pentru că "politica românească e formatată pe oameni certaţi cu legea. Dacă ne gândim la Orban, e clar, la Nicuşor Dan, e clar. Când vorbim de PSD, de la Dragnea în jos....ce e mai rău, dosarul lui Ponta sau condamnarea lui Dragnea? Condamnarea lui Dragnea, evident", a concluzionat Cozmin Guşă la Realitatea TV.