MENIU

Cozmin Guşă: PSD are acum un act HAOTIC de guvernare. Care sunt motivele

Consultantul politic Cozmin Guşă a analizat, la emisiunea "Realitatea Românească", de la Realitatea TV, motivele pentru care programul de guvernare al PSD este "haotic", precizând că programul PSD "nu are o bază solidă", pentru că nu s-a dorit acest lucru. 

Cozmin Guşă a explicat că unul dintre motive ar fi slaba pregătire a membrilor guvernării, spunând: "Am avut o singură rezervă, pentru confruntările în care m-au anunţat, extrem de periculoase, puteai să îţi pierzi viaţa la fiecare şedinţă, şi anume şcoala mea. Cea din Câmpia Turzii, cea din Cluj, universitatea Babeş-Bolyai şi apoi pe unde m-am mai pregătit, prin Statele Unite ale Americii...Asta a fost singura mea paraşută în acele momente când mă aruncam în gol şi când nu ai de unde să ştii ce se întâmplă.

Există o statistică, conform căreia membrii acestei guvernări nu au absolvit universităţi solide sau dacă le-au absolvit le-au absolvit cu note mici, au absolvit universităţi private care sunt privite ca "fabrici de diplome". Toate acestea arată cauzele unui act haotic de guvernare.

Aceasta e prima cauză. Al doilea element îl constituie instinctul de conservare a propriei libertăţi. Am urmărit emisiunea Realitatea Românească la care invitat a fost Liviu Dragnea, cu alţi prieteni de la Cluj pentru că era o lansare de carte a lui Dâncu, şi tot comentam despre cum a ajuns Dragnea la înţelepciune". 

Consultantul a explicat că, în acea perioadă, Dragnea aşa părea: "Uite cum e omul păcii, discută despre România şi discută chiar cu un conţinut". Nu eram chiar convins de substratul programului de guvernare, dar era un program pro-românesc, generos, dovadă şi că publicul din afara electoratului tradiţional PSD l-a votat. Revin la expertiză şi la al doilea motiv, instinctul de conservare al propriei libertăţi. Programul de guvernare n-a fost făcut cu bază solidă pentru că nu s-a dorit. O bază solidă înseamnă oameni cu expertiză din partid şi există, la PSD chiar există, ca să toace fiecare măsură şi toate scenariile posibile. Acel program de guvernare a fost făcut ca să fie votat, pus în vitrină şi în spatele lui, după cum s-a întâmplat, să existe acel sistem de redefinire, reaşezare a legilor justiţiei, care chiar trebuie făcut cu determinare şi cu hotărâre, pentru că vedem că justiţia are un sistem haotic astăzi, dar nu cu minciunele", a spus Gușă, la Realitatea TV.

Analistul politic și/a amintit și un moment din campanie: "Scenele prin care Liviu Dragnea mergea la tablă în campania electorală şi scria de pe o foaie...ce era acolo era conceput de un om foarte apropiat mie, Darius Vâlcov, care e la necaz de ceva vreme pentru că a făcut prostii, îmi pare tare rău de ceea ce a făcut, dar care n-a fost asistat în acel program de guvernare de cei mai vechi din partid, care ar fi putut să îl mai tragă de mânecă. Aceste două lucruri, lipsa de expertiză şi instinctul de conservare a propriei libertăţi, adică arătăm programul ca să fie aplaudat, să avem suport public pentru că vrem să schimbăm legile justiţiei...ne-au adus unde ne-au adus...agitaţia asta publică, suspiciunea continuă de păcăleală, de minciună, încăpăţânarea, am observat că s-a terminat puţin cu încăpăţânarea. E normal, în politică, dacă atunci când ai ajuns la guvernare îţi dai seama că nu poţi implementa programul, să spui: "Nu putem implementa programul aşa cum am vrut", a mai precizat Cozmin Gușă.