MENIU

Guşă, despre situaţia din Ucraina: ROMÂNIA este un actor cu un rol excepţional de important

Guşă, despre situaţia din Ucraina: ROMÂNIA este un actor cu un rol excepţional de important

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, la Realitatea TV, situaţia din Ucraina. "România trebuie să-şi demonstreze, fără putinţă de tăgadă, aliniamentul euroatalantic şi să poată să-şi prezerveze o anumităp siguranţă pentru cetăţeni", a spus Guşă.

"Ucraina, în mod evident, este un stat care într-o proporţie de circa 50% este nu doar rusofonă, e rusofilă, nu îşi închipuie o altă viaţă decât satelitizată de Moscova. Zona kieviană reprezintă o zonă de sorginte euratlantică, doritoare de o anumită deschidere spre Occident. Asta nu înseamnă că asta e toată Ucraina. Paşii pe care îi face în acest moment regimul sunt o anumită forţare a realităţii pe care Traian Băsescu a taxat-o într-un mod pragmatic, sugerând ca soluţie demisia lui Ianukovici. De fapt, singura posibilitate de a ne apropia de o anumită legitimitate a regimului de la Kiev de astăzi care să nu pună în dificultate negocierile următoare. Asta e Ucraina astăzi, un stat complicat care l-a votat pe bune pe Ianukovici care e un KGB-ist, filorus, care nu putea să aibă alt comportament", a spus Guşă.

Consultantul politic a mai subliniat că Republica Moldova este "un actor complementar".

"Avem un actor complementar aici care e Moldova. Moldova în fibra ei e tot filorusă. Din nefericire, toate sondajele arată o apetenţă a Moldovei spre a circula în Europa, nu o apetenţă a Moldovei de a se dezlipi de Rusia. Dezastrul la nivelul mentalului colectiv pe care l-a făcut alfabetizarea sovietică în ultimii 50-70 de ani acolo e unul care nu poate fi surmontabil foarte rapid. Iar moldovenii sunt foarte pragmatici, exact ca mielul care suge la două ţâţe şi e foarte complicat să ştii ce joc se va juca acolo. Un alt actor cu un rol excepţional de important e România, frontiera NATO şi graniţa UE, care, în acest moment, are două azimuturi: să-şi demonstreze, fără putinţă de tăgadă, aliniamentul euroatalantic şi să poată să-şi prezerveze o anumităp siguranţă pentru cetăţeni", a mai spus Guşă.