MENIU

Guşă: analiza celor trei capitole ale mandatelor lui Traian Băsescu- plan intern, extern şi personal

Cozmin Guşă a identificat şi analizat, la Realitatea TV, principalele teme de bilanţ ale celor două mandate de preşedinte ale lui Traian Băsescu. În emisiune a fost prezent fostul preşedinte Traian Băsescu, alături de Rareş Bogdan, Octavian Hoandră, Costi Rogozanu, Mircea Coşea, Florin Poenaru şi Iulian Leca.

Analistul politic a analizat, într-o intervenţie telefonică în emisiunea în care fostul preşedinte Băsescu a fost invitat pentru a-şi discuta bilanţul celor 10 ani de mandat prezidenţial, cele mai importante trei capitole de realizări şi eşecuri ale mandatelor lui Băsescu: cele legate de politica internă, de cea externă şi planul personal.

"Am simţit nevoia să intervin, după cum am planificat, de fapt, deşi trebuia să intervin puţin mai târziu, văzând că Traian Băsescu care, în mod normal, la publicul Realitatea TV şi la realizatorii din studio ar fi trebuit să aibă dacă nu o majoritate, măcar un vot consistent, se află în minoritate. Eu, în calitate de vechi combatant şi partener al dânsului în campania de câştigare a alegerilor din 2004, voi interveni să spun următoarele lucruri.

Domnul Traian Băsescu şi-a asumat o datorie faţă de români două ori la rând, în 2004 şi 2009. Din nefericire, felul în care se evoluează treburile în România astăzi, îl aşează pe Traian Băsescu într-o poziţie de combatant, în care mai degrabă trebuie să vorbească despre fel de fel de lucruri secundare, decât despre felul în care a reuşit sau nu a reuşit cu România pe anumite paliere în care avea datorie.  

Eu recunosc că sunt parţial responsabil de primul mandat al domnului Băsescu, în condiţiile în care i-am fost partener în 2004. Sunt puţin supărat că mi-a negat calităţile de matematician la începutul emisiunii, vorbind despre înmulţirea cu zero. Aici, cu siguranţă, sunt mai tare, la condusul navelor sigur este domnia sa.

Vreau să stabilesc trei teme în această emisiune foarte tensionată, în care analizăm 10 ani de România, o Românie în care singur un om nu poate face prea mare lucru, mai mulţi oameni pot face mai mult, din păcate nu s-au găsit acei oameni.  

Cele trei capitole ale preşedintelui Traian Băsescu legate de intern, extern şi personal, cu precizarea că la ultimul capitol nu voi ajunge unde nu se cade, dar vreau să discut", a deschis intervenţia Cozmin Guşă.

Analiza a continuat, cu principalele reuşite şi eşecuri ale celor trei capitole, în timpul mandatelor de preşedinte ale lui Traian Băsescu.  

Guşă: "Din punct de vedere intern, candidatul Băsescu şi mai apoi preşedintele Băsescu şi-a propus o reformă politică pe două plafoane, cel al reformării reorganizării politice, respectiv al partidelor şi al parlamentarelor. Azi, avem o clasă politică calamitată, partide care săracele de abia mai răsuflă şi niciun partid cu oameni noi şi lipsă de alternativă pentru cetăţenii României. Din punct de vedere parlamentar, suntem la acelaşi număr de parlamentari cum eram....chiar dacă au existat eforturi în vederea celor 300, nu s-a reuşit şi asta nu e mai puţin scuzabil pentru un preşedinte de forţă. În plan intern, dacă e să analizăm mandatul, nu s-a reuşit nimic.

În plan extern, avem o vecinătate apropiată, care e legată de importanţa geopolitică a Republicii Moldova şi a importanţei jocului României la graniţa estică, graniţa euroatlantismului şi dl. Traian Băsescu a recunoscut că este vorba de un eşec răsunător din punct de vedere al strategiei României. Apoi avem latura cu partenerul strategic pe care, din punctul meu de vedere, preşedintele Traian Băsescu şi-a asumat-o fără a cere trepte de negociere, folosinţă imediată şi drepturi de negociere din calitatea noastră de grănicer al frontierei euratlantice.

Apoi, din punct de vedere personal, suntem mult prea apropiaţi, ne ştim de prea mult timp pentru ca asta să pară un atac: avem un preşedinte Băsescu la final de mandat în care apropiaţii preşedintelui săi şi cei din familia dânsului sunt suspecţi, prigoniţi, într-un mod în care îmi provoacă o durere de stomac, pentru că îi cunosc pe mulţi dintre ei. (...) Sunt ţinuţi la beci mai mult decât alţii, poate mulţi mai vinovaţi. Din acest punct de vedere pot să folosesc cuvântul prigoniţi. Nu înseamnă că sunt sau că nu sunt vinovaţi. Lasă-mă să îţi recit vreo 20 de oameni din guvernarea Adrian Năstase care astăzi se plimbă frumos pe nişte yacht-uri, în toată lumea şi nu păţesc nimic şi apoi din guvernarea Tăriceanu în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, care n-au absolut nicio problemă, apoi să revin la cuplul Ponta-Ghiţă, nici nu mai vreau, ajung la multe cifre, pe care nu le regăsesc la acei oameni din justul domnului Traian Băsescu, ceea ce nu înseamnă că îi ţin partea, deşi am zis că intervin în favoarea dânsului.  

Pentru o Românie care e azi anormală şi dezechilibrată, concluzia este: avem o ţară într-un declin instituţional şi nu este România pe care mi-am dorit-o în 2004, când alături de Traian Băsescu am fost unul dintre cei care speram să spargem mafia baronilor. Din nefericire astăzi avem o mafie a baronilor care nu mai este doar roşie, ci roşie, portocalie şi galbenă şi care mafie s-a colorat în acest fel exact în aceste mandate.

Eu nu sunt vreun judecător, nu îmi permit să fac lucruri care m-ar degrada din punct de vedere personal şi recunosc că am o relaţie personală cu Traian Băsescu, cu suişuri şi coborâşuri, dar consistentă. Îl respect pentru ce a încercat să facă şi poate nu a reuşit şi nu sunt eu în măsură să îl judec pentru ce nu a reuşit, pentru că nu am fost alături de el la putere, ci doar atunci când a ajuns la putere şi apoi am fost într-o altă formulă, care poate nu mi-a permis, din interior, să înţeleg mecanismele puterii", a concluzionat analistul politic.

Un alt punct important al discuţiei l-a constituit Republica Moldova, subiectul aderării sale la Uniunea Europeană fiind dezbătut între fostul preşedinte Traian Băsescu -care a susţinut că singura şansă a Republicii Moldova de aderare la UE o constituie unirea cu România şi Cozmin Guşă, care a dezvăluit că singurii care au un cuvânt de spus sunt ruşii.   

Cozmin Guşă: "În sfârşit, domnul preşedinte a ajuns la subiectul unghiular, respectiv Republica Moldova. Întrucât este atât de curajos în această seară, încât să mă şi facă nepriceput

Treaba asta cu Republica Moldova care e total pierdută o văd ca un gest de kamikaze.

Nu mai vindeţi această iluzie, domnule Băsescu, nu depinde nici de România şi nici de Bruxelles dacă intră Republica Moldova în UE. Depinde de Rusia, ştiţi foarte bine la ce acord fac referire.

(...) Este corect ce spune domnul preşedinte, revin la ideea iniţială, eu aş fi insistat să discutăm despre Moldova mai mult în această emisiune tensionată. Îmi pare rău că domnul preşedinte a simţit că şarjez, nu aceasta a fost intenţia mea.  

Am dorit să intervin în afara pasiunilor, pe care chiar nu le am, ştie bine domnul Băsescu.

Nu vreau să existe senzaţia că Republica Moldova e un subiect lipsit de importanţă de care se ocupă doar Moscova. Politica externă a administraţiei Obama a făcut să pară aşa şi lipsa de politică externă a României ne-a adus aici.

M-am legat de politica internă, această zonă politică calamitată, cu partide vechi care practic nu contează în zona de leadership şi vreau să îl invit pe domnul preşedinte Băsescu să ne explice de ce nu a avut parteneri instituţionali pentru generarea de reforme".