MENIU

Grindeanu, prima reacție după ce a fost demis. Avertisment fără precedent pentru PSD+ALDE

PSD riscă să piardă guvernarea după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a trecut, a afirmat premierul demis Sorin Grindeanu. Acesta a mai precizat că purtat o conversație cu președintele Klaus Iohannis după aflarea rezultatului votului din Parlament, însă nu a dorit să dezvăluie temele de discuție.

”Vreau să le mulțumesc celor care mi-au fost alături mie și oamenilor de lângă mine. Sunt mulți români care și-au manifestat susținerea, iar energia lor mi-a dat putere să trec cu capul sus prin aceste zile complicate pentru România”, a declarat Grindeanu, menționând că va continua să-și facă datoria pânăcând țara va avea un guvern funcțional. 

Grindeanu a mai afirmat că speră ca votul de azi să nu fie o greșeală, iar PSD să numească viitorul premier.

Acum, spune el, important este ca România să iasă din acest blocaj politic pentru a le putea transmite invesitorilor că țara noastră rămâne un mediu stabil.

”Important este să ieșim din acest blocaj și să transmitem invesitorilor că România rămâne un mediu stabil si predictibil. Important e ca romanii sa simta cat mai puțin efectele acestei creize. PSD nu înseamnă nici Dragnea, nici Grindeanu. Voi rămâne în PSD, care nu trebuia să treacă prin această încercare pentru că așa voia un singur om. Sper ca în șase luni să nu ajungem într-o situație similară”, a mai declarat Grindeanu.

Premierul demis le-a mulțumit tuturor miniștrilor, cărora le-a transmis că trebuie să-și facă datoria până va fi numit un nou Guvern.

”Îi mulțumesc lui Ponta. Apreciez că a fost alături de mine în aceste zile. Eu am făcut ceea ce am crezut și cred că este mai bine. Am ales calea cea mai grea, să nu accept funcții, compromisuri, să nu fac înțelegeri mai mult sau mai puțin oculte, să nu mă rog de nimeni, ci să fiu corect, transparent și să-mi fac datoria onest, pnă la capăt.  Această nebunie politică ar putea duce la pierderea guvernării de către Coaliție”, a mai afirmat Grindeanu.

Întrebat dacă miniștrii care au votat miercuri ”împotriva lor” ar trebui să se regăsească în viitorul Guvern, Grindeanu a răspuns că, dacă ar fi în locul lui Dragnea, nu i-ar mai pune.

Referitor la discuția de miercuri cu Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu a dezvăluit doar că l-a informat pe președinte despre votul din Parlament, ”cum era normal”. ”Am avut apoi o discuție telefonică. Informarea vis-a-vis de vot a plecat prin SMS de la mine către președinte”, a completat acesta. 

”Nu mi-e foarte clar ce statut am în acest moment în PSD”, a mai precizat Grindeanu. 

Întrebat dacă se teme că unii apropiați ai lui Dragnea se vor răzbuna pe el pentru că nu a dorit să demisioneze, premierul demis a declarat că ”marea problemă a fost tocmai aceasta, că nu aveau cu ce. Sper să nu, față de apropiații mei și față de cei care și-au declarat susținerea față de mine. Sunt sigur că nu s-a depășit momentul fricii. Frica de care aminteam și în Parlament”.

Liviu Dragnea a câștigat în fața lui Sorin Grindeanu, după ce moțiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru și doar 10 împotrivă. Astfel, Guvernul Grindeanu este demis. La final, Victor Ponta a declarat, în fața jurnaliștilor: ”PSD a pierdut, dar poate câștigă România”. Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a anunțat că în opinia sa, miniștrii care au votat moțiune de cenzură au votat, de fapt ”împotriva lor”. Potrivit unor surse, PSD va organiza un CExN sâmbătă sau duminică pentru a stabili cu ce propunere de premier vor merge la președintele Klaus Iohannis.