MENIU

GRECO, raport dur pentru România! Cere imperativ desființarea Secției Speciale

Raport de o duritate fără precedent pentru România. Potrivit unor surse politice, GRECO se declară foarte îngrijorat de activitatea Secției Speciale și recomandă imperativ Guvernului să desființeze această ,,anomalie a sistemului judiciar”. Mai mult, Grupul Statelor împotriva Corupției a constatat, că din cele cinci recomandări formulate în 2017, doar una singură a fost implementată. 

Experții GRECO sunt îngrijorați de activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, potrivit unor surse politice. Ei recomandă Guvernului să desființeze secția, despre care spun că este ”anomalie a sistemului judiciar” care pune în pericol independența justiției.

Grupul Statelor împotriva Corupției se teme că secția specială poate fi folosită în scopuri politice și critică faptul că Guvernul a plasat activitatea ei în afara autorității procurorului general.

În raportul extrem de dur întocmit de GRECO se mai precizează că România nu doar că a ignorat total și a încălcat recomandarea de a desființa secția specială, ci a întărit-o detașând polițiști care, contrar tuturor regulilor, vor ancheta magistrați.

Documentul vine după ce în decembrie 2017, GRECO a decis declanșarea unei proceduri de evaluare ad hoc a României.

În martie anul trecut, a fost adoptat raportul de evaluare, iar ulterior s-a discutat în ce măsură cele cinci recomandări făcute pentru țara noastră au fost implementate de autoritățile de la București.

Experții au concluzionat că doar una dintre recomandări, cea care vizează drepturile, obligațiile și incompatibilitățile magistraților, poate fi considerată implementată. 

Mai multe articole despre:
GRECO