MENIU

Gorghiu: Vom milita pentru respingerea Legii Defăimării

<p>Gorghiu: Moţiunea de cenzură este o ameninţare fluturată la geam de domnul Dragnea</p>

Co-președintele PNL Alina Gorghiu anunță că liberalii vor milita pentru respingerea Legii Defăimării, propusă de Liviu Dragnea.

”La Legea Defăimării a domnului Dragnea au fost reacții inclusiv din partea SUA. Colegii mei au desființat-o. Nu știm ce vor face PSD-UNPR-ALDE, cei care au susținut această lege. Vom milita împotriva acestei legi. Scoaterea unui articol nu are nicio legătură cu legea în ansamblul său”, a declarat, luni, Alina Gorghiu.

Legea propusă de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social'', scrie mediafax.ro.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Astfel, faptele sau afirmaţiile sunt sancţionate cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate'', se arată la Articolul 26 al Ordonanţei de Guvern menţionate.

În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social. Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă''.

De cealaltă parte, deputaţii PNL consideră că este vorba despre o ”reglementare excesivă”. ”Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariştilor din România'', a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
PNL PSD Dragnea Legea defaimarii gorghiu