MENIU

Gorghiu, atac la adresa PSD după raportul Curții de Conturi: Nu are cum să rămână fără consecință

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a criticat dur PSD, după ce ultimul raport al Curții de Conturi a arătat că majorarea în 2014 a Fondului de rezervă bugetară, aflat la dispoziția Guvernului, a avut loc de aproape 15 ori. Gorghiu a declarat că "genul acesta de minuni se întâmplă doar atunci când PSD este la guvernare și doar în an electoral", punctând că raportul confirmă comportamentul "interlop" al PSD. Mai mult, Gorghiu i-a solicitat președintelui PSD, Liviu Dragnea, să dea explicați în acest caz, notează Agerpres.

"În 2014, an electoral, Fondul de rezervă bugetară a fost majorat abuziv și ilegal de aproape 15 ori. (...) Genul acesta de minuni se întâmplă doar atunci când PSD este la guvernare și doar în an electoral. Nu există coleg din PNL sau cetățean de bună credință care să nu fi catalogat acest lucru drept o mită electorală dată sub marca PSD. (...) Concluzia este următoarea: raportul Curții de Conturi confirmă ceea ce PNL a denunțat de foarte multe ori și am să o spun răspicat și cu toată proprietatea cuvintelor — comportament interlop al PSD", a declarat Gorghiu, într-o conferință de presă la Parlament.

Copreședintele PNL a punctat că această majorare a fost un "exercițiu de fidelizare a primarilor în an electoral cu bani din Fondul de rezervă", "produsul acestei mite electorale fiind OUG 55, care a legalizat traseismul primarilor și a hrănit câteva guri importante din teritoriu".

"Îi solicităm dlui Dragnea care conduce astăzi în mare tăcere PSD să dea explicații publice referitoare la această ilegalitate făcută publică de Curtea de Conturi, era viceprim-ministru la acea dată în Guvernul Ponta dacă nu mă înșel și aș vrea să văd cum justifică acest lucru. (...) Genul acesta de raport nu are cum să rămâne fără consecință. Sunt absolut convinsă că așa cum este procedura, traseul, raportul va merge către instituțiile abilitate pentru a se putea vedea cine și în ce măsură se face vinovat de acest lucru", a completat liderul PNL.

Conform ultimului raport public al Curții de Conturi, Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a fost majorat în anul 2014 de aproximativ 15 ori. Astfel, dacă la începutul anului 2014, în Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014 a fost prevăzută suma de 161.269.000 lei, Fondul de rezervă a fost suplimentat până la finalul anului 2014, la suma de 2.340.670.000 lei (cu suma de 1.040.100.000 lei, prin cele două rectificări bugetare și cu suma de 1.139.301.000 lei, prin disponibilizarea unor credite bugetare în temeiul prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice).