MENIU

Criza refugiaților. Geoană: Riscăm fenomene de radicalism. În România este mult prea multă corupție

Președintele PSRO, Mircea Geoană, fost ministru de Externe, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Prime Time News", la Realitatea TV, în contextul crizei refugiaților, că mandatul cu care România trebuie să meargă, în continuare, are două elemente, pe care președintele Klaus Iohannis le-a subliniat, în discursul său: fără cote obligatorii și "fără permanentizarea acestui sistem de cote mai mult sau mai puțin opționale". În acest context, Geoană a explicat faptul că "dacă nu ne uităm, în primul rând, la problema centrală care se numește mediocritatea modului în care statul român și politicienii români tratează probleme, de multă vreme supurânde în societate", riscăm să ne confruntăm cu fenomene de radicalism.

"Dacă ne uităm la un singur episod, riscăm să nu vedem ansamblul. Dacă ne uităm exclusiv la la episodul refugiaților, riscăm să nu vedem problemele uriașe din Orientul Mijlociu. Dacă ne uităm la Orientul Mijlociu, nu ne dăm seama de agresiunea teribilă pe care o face Rusia. Faptul că Rusia, de exemplu, și-a pregătit o prezență militară în Siria și aceste lucruri sunt dovedite de către sateliții militari europeni și americani. Dacă nu ne uităm, în primul rând, la problema centrală care se numește mediocritatea modului în care statul român și politicienii români tratează probleme de multă vreme supurânde în societate, riscăm ca, și la noi, fenomene de radicalism, fenomene de ultranaționalism, de respingere a democrației, pentru că acesta este riscul principal: ca democrația să fie cea care suferă. În România este mult prea multă corupție pentru că sistemul politic tradițional a eșuat", a spus Mircea Geoană.

Geoană: Corneliu Vadim Tudor a fost o supapă a nemulțumirilor publice

 

"În clipa de față, mandatul cu care trebuie să meargă România, în continuare, are două elemente pe care președintele le-a subliniat: fără cote obligatorii, se pare că mergem către o atenuare a acestei solicitări inițiale a Franței și a Germaniei și 2. o chestiune legată ca aceste cote să nu fie permanente, pentru că dacă ele sunt opționale, dar permanente, mă trezesc că la următorul val de refugiați trebuie să primesc mai mult decât pot să integrez. A treia condiție pe care Polonia, de exemplu, a cerut-o astăzi la JAI este să avem dreptul să triem pe cine vrem să primim în casă la noi. Deci cele trei condiții: fără cote permanente, fără permanentizarea acestui sistem de cote mai mult sau mai puțin opționale și 3. dreptul meu de a-i tria. Este normal să îți alegi pe cine îți aduci", a mai spus Geoană.

Întrebat cum vede opiniile, în rândul politicienilor, potrivit cărora ar trebui să fie consultat și Parlamentul în problema refugiaților, Geoană a explicat că "aici nu este vorba despre cine dă mandat președintelui să meargă la Consiliul European".

"Avem lege cu privire la afacerile europene în care se spune extrem de clar că pentru poziții la Consiliul European, Parlamentul este chemat să își dea un punct de vedere. Eu spun altceva: eu aș fi înarmat poziția Executivului român cu o poziție a Parlamentului României. Eu vorbesc de sofisticare în diplomația internațională, nu de un joc de sumă nulă în care arătăm care e mai deștept, care e mai patriot", a adăugat Mircea Geoană.