MENIU

Geoană: "Sunt ţări europene care, deşi nu recunosc, găzduiesc echipament nuclear american"

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a comentat la Realitatea TV pe marginea situaţiei din Turcia şi a impactului pe care acest context îl are asupra României.

În opinia senatorului Mircea Geoană, România se află într-un moment extrem de important în ceea ce priveşte relaţia cu UE şi NATO. Fostul ministru a subliniat că ţara noastră are "o şansă extraordinară" pe care "ar fi păcat să o ratăm". Contextul actual ar trebui speculat şi din punct de vedere economic, a mai arătat Geoană.

"Dincolo de flotă, dincolo de avioane, nu cumva a venit clipa să devenim mai importanţi din punct de vedere economic? (...) România poate avea o politică economică foarte robustă, în paralel cu o strategie economică la fel de robustă. (...) O ţară nu e suficient de puternică dacă economia nu merge bine, dacă restul societăţii nu merge bine (...) Este un moment atât de important pentru România, inclusiv în plan militar. Noi vom aloca 2% din bani pentru Armată. E foarte bine!", a declarat fostul ministru de Externe.

În ceea ce priveşte informaţia EurActiv.com, potrivit căreia SUA ar fi început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, Mircea Geoană a precizat că "în plan strategic la nivel european, sunt ţări europene care, deşi nu recunosc, găzduiesc echipament nuclear american".

În final, Geoană a subliniat că, în opinia sa, "soluţia" pentru Turcia este consolidarea relaţiei cu Occidentul.

"Chiar dacă într-un scenariu negativ Turcia ar merge într-o relaţie mai strânsă cu Rusia, nu îşi rezolvă problemele. Problemele Turciei sunt în continuare economice. (...) Occidentul e soluţia pentru Turcia, nu Rusia sau Iranul."

Mai multe articole despre:
România Mircea Geoană Turcia NATO Europa incirlik