MENIU

Gabriel Oprea, după vizita din SUA: "România este apreciată la cel mai înalt nivel"

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat duminică, 11 octombrie, că în timpul vizitei oficiale în SUA a "primit mesaje foarte încurajatoare și apreciative față de ceea ce înseamnă relația pe care România o are cu Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic dintre cele două țări."

Viceprim-ministrul pentru Securitate Națională a precizat că discuţiile purtate la Washington au demonstrat că "România (...) este apreciată la cel mai înalt nivel de către Administrația americană" şi este considerată "un partener solid și un aliat de încredere al Statelor Unite ale Americii".

"Am avut o serie de întâlniri cu Procurorul General al SUA, cu reprezentanții Departamentului de Justiție, ai principalelor agenții federale de aplicare a legii, cu șeful Comunității de Informații al SUA, care îndeplinește și funcția de consilier principal pe probleme de informații al Președintelui Statelor Unite ale Americii, precum și cu membri ai Senatului american", a relatat Oprea. (...) Principalele teme pe care le-am abordat au fost, în mod evident, cele din domeniul securității, al consolidării statului de drept, al justiției și al aplicării legii. Este unanim apreciat că această componentă de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA este cea mai relevantă și mai robustă, cu atât mai mult în actualul context geopolitic regional", a explicat Oprea.

"O întâlnire constructivă am avut, de asemenea, cu directorul Comunității de Informații a SUA, domnul James Clapper. Cu această ocazie a fost reconfirmată cooperarea foarte bună dintre cele două state în special în domeniul intelligence. De altfel, domnul Clapper a acceptat invitația de a efectua o vizită în România, prilej cu care vom putea dezvolta relațiile bilaterale în ceea ce privește întărirea securității și intensificarea schimbului de informații. (...)", a adăugat el.

De asemenea, Gabriel Oprea a purtat discuţii şi cu senatorul Ron Johnson, președintele Comitetului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale, și cu senatorul Richard Burr, președintele Comitetului pentru Informații al Senatului SUA, care "au apreciat rolul strategic important pe care România îl are și determinarea noastră de a ne îndeplini acest rol în regiune".

"Ceea ce vreau să subliniez în urma acestor importante întâlniri pe care le-am avut în Statele Unite ale Americii este faptul că România este recunoscută și apreciată ca un partener stabil, serios și de încredere", a arătat ministrul de Interne.

În final, Gabriel Oprea a amintit că România a mai făcut un pas în ceea ce priveşte programul Visa Waiver. El a semnat, împreună cu Procurorul General al SUA, Loretta Lynch, Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave.

"Acest demers reprezintă îndeplinirea de către România a celui mai important criteriu tehnic necesar includerii în Programul Visa Waiver de liberalizare a vizelor pentru cetățenii români. Am transmis oficialilor americani că suntem consecvenți calendarului de îndeplinire a condițiilor necesare atingerii acestui obiectiv, față de care românii au mari așteptări", a conchis el.

Mai multe articole despre:
SUA NATO vizită Washington vizite Gabriel Oprea parteneri