MENIU

Gabriel Oprea solicită să îi fie ridicată imunitatea parlamentară

Fostul ministru Gabriel Oprea solicită colegilor din Senat să voteze pentru ridicarea imunităţii sale, anunţă Realitatea Tv. Acesta susţine că nu doreşte să beneficieze de imunitate şi mai precizează că el se consideră nevinovat. Totodată, Oprea susţine că nu a solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne şi menţionează că nu a beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Reamintim că DNA  ere aviz de la Parlament pentru încuviinţarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu în dosarul poliţistului Bogdan Gigină, cel care a murit după ce a căzut într-o groapă, în timp ce îl însoţea pe Oprea în coloana oficială.

Gabriel Oprea a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintelui Comisiei Juridice, Cătălin Boboc, prin care colegilor să voteze pentru încuviiinţarea urmăririi penale.

Iată conţinutul celor mai importante paragrafe din scrisoare:

"Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. Mă consider nevinovat de faptele care mi se impută, nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Există un plan de măsuri care funcţionează în baza unor instrucţiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecţiei şi a însoţirii permanente a ministrului de interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului", se arată în scrisoare.

În acelaşi document Oprea mai menţionează că cere colegilor să voteze pentru încuviinţarea urmăririi penale:

"În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului. Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului şi nici imaginea UNPR să nu fie afectate, aşa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuţie astfel de subiecte", se mai arată în document.

Care sunt acuzaţiile care i se aduc lui Oprea

DNA cere aviz de la Parlament pentru încuviinţarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu în dosarul poliţistului Bogdan Gigină care a murit după ce a căzut într-o groapă, în timp ce îl însoţea pe Oprea în coloana oficială. Gabriel Oprea este senator, prin urmare, avizul va trebui să fie dat de către Senat.

1607 misiuni de însoţire

Procurorii noteză că fostul ministru s-ar fi folosit ilegal de coloanele oficiale pentru a se deplasa în sitiuaţii nejustificate, întrucât în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. În comunicatul DNA se notează că poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență. 

Două acuzaţii de abuz în serviciu

Potrivit comunicatului DNA, Oprea este acuzat de infracţiunea de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere, dar şi de abuz în serviciu după ce a încheiat un protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

 Oprea nu a

Reamintim că Oprea nu şi-a dat demisia din funcţia de ministru imediat după accident, acesta plecând din Guvern după ce Victor Ponta a depus mandatul întregului Executiv, în urma protestelor din urma incendiului de la Colectiv. Bogdan Gigină a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe Calea Ştirbei Vodă din Capitală. Cauza oficială a morţii: politraumatism cerebral sever şi fracturi multiple. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în acest caz, încă din luna octombrie.