MENIU

Gabriel Oprea, la mâna senatorilor: Azi se discută cererea de urmărire penală

<p>Gabriel Oprea</p>

Miercuri se va convoca la Senat un Birou Permanent, pentru a stabili calendarul în cazul dosarului lui Gabriel Oprea,   anunţă Realitatea Tv. Senatul a primit luni seara cererea de încuviinţare a urmăririi penale pe numele fostului ministrul Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de infracţiuni de abuz în serviciu, au declarat surse parlamentare pentru MEDIAFAX.

Update 11.00. Cel mai probabil Comisia Juriudică a Senatului va emite marţi un raport în dosarul lui Gabriel Oprea, anunţă Realitatea Tv. 

Potrivit surselor citate, titularul acţiunii de cerere este instituţia Procurorului General. Solicitarea ar urma să intre în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, spre avizare, şi apoi în plenul acestui for.

Biroul permanent al Senatului va discuta, miercuri, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale față de fostul vicepremier Gabriel Oprea, a anunțat președintele acestui for legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu.

Ieri a fost primită solicitarea procurorului general... în fine, a persoanei care a fost delegată din partea procurorului general să trimită dosarul către Senat. Azi am luat legătura cu colegii mei și m-am consultat cu câțiva dintre membrii Biroului permanent și mâine, la ora 11,00, am convocat Biroul permanent, care are obligația să repartizeze dosarul la Comisia juridică, ce va întocmi un raport și îl va înainta Biroului permanent și apoi solicitarea va fi supusă plenului", a precizat Tăriceanu, la Senat.

Tăriceanu: Cvorumul va fi asigurat

Călin Popescu-Tăriceanu a ținut să precizeze că cvorumul necesar lucrărilor ședinței Biroului permanent va fi asigurat.

"De ieri am spus că doresc să fac o consultare cu colegii și din această consultare, văzând că este disponibilitate de timp, ca să nu existe cumva tot felul de comentarii legate de o posibilă tergiversare, am luat această hotărâre (de convocare a Biroului permanent — n.r.). Pot spune că, dacă ne-am fi întrunit luni în cadrul BP, probabil calendarul ar fi fost în mare același. Cei care sunt membri în BP, și sigur că va trebui să asigurăm cvorumul, vor fi aici", a mai spus Tăriceanu.

Acesta a adăugat că senatorii juriști urmează să se reunească în ședință pentru a discuta cazul Oprea săptămâna viitoare, "de marți încolo".

"Noi ne întrunim săptămâna viitoare, reîncepe activitatea parlamentară. Marți se întrunește Comisia juridică. Deci, de marți încolo, dar nu pot să dau o dată pentru raportul Comisiei juridice, însă, așa cum știți, nu durează foarte mult. Dosarul va fi tratat cu toată disponibilitatea. Nu vreau să folosesc termenul de 'celeritate', că nu mi se pare acesta cel mai important criteriu", a precizat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sugerat luni că nu ar trebui convocată o sesiune extraordinară şi că cererea DNA de urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Oprea ar trebui tratată în timpul sesiunii ordinare, care începe la 1 februarie, dar se va consulta cu colegii din Biroul Permanent.

Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.