MENIU

Fota: ”Maia Sandu, șansa ca cetățenii Republicii Moldova să-și recapete încrederea în politică”

Ceea ce este important în Republica Moldova este ca politica să fie scoasă din impas, a declarat Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informaţii, la emisiunea ”Prime Time News”, moderată de Denise Rifai. Impasul, susține el, este că jocul politic de peste Prut este dominat de oameni care timp de 25 de ani ”au făcut ce au putut”, dar care nu mai au capital politic. 

Vestea bună prin alegerea Maiei Sandu este, spune Fota, că se creează o posibilitate de a începe schimbarea clasei politice, pe care o numește ”epuizată”.

Republica Moldova nu mai stă pe picioarele ei, ci este un stat capturat de o ”mână de indivizi foarte bogați - este țara cu un singur oligarh - Plahotniuc”, a completat acesta, precizând că prin acest vot s-ar putea contura șansa schimbării clasei politice. ”Vedem cum pleacă rând pe rând cei care au gestionat Republica Moldova până acum. Lumea vrea politicieni noi, vrea o altă politică. E șansa pe care Maia Sandu s-ar putea să ne-o ofere”, a afirmat Fota.

În opinia sa, Maia Sandu s-ar putea baza pe cei care o văd ca o întruchipare a speranței. ”50% din electorat nu a venit la vot. Cred că sunt mulți care nu s-au dus neavând încredere în procesul politic. Maia Sandu e unica șansă, firavă, ca oamenii să-și recapete încrederea în politică. E o șansă mică, dar s-ar putea să avem o altă politică în Moldova peste câteva săptămâni”, a conchis Iulian Fota. 

Preşedintele Republicii Moldova va fi ales în urma celui de-al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie. Puţin i-a lipsit, însă, socialistului Igor Dodon să iasă învingător din primul tur. În urma procesării a 99,33% din numărul total de procese verbale, Dodon a obţinut 48,26% din voturi, în timp ce Maia Sandu a acumulat 38,42% din sufragii.